Powered By Blogger

24 Ocak 2016 Pazar

ALİ'Yİ GÖRDÜM ALİ'Yİ (1967)

Yönetmen: Ümit Utku
Senaryo ve Yönetmen: Fuat Özlüer
Görüntü Yönetmeni: Enver Burçkin
Yapım: Kervan Film / Ümit Utku


Oyuncular: Zühre Varışlı, Tugay Toksöz, Sevinç Pekin, Muhterem Nur, Hüseyin Peyda, Meral Sayın, Sadettin Düzgün 


Konu: O yılların önde gelen türkücülerinden Zühre Varışlı’nın bir filmi. “Ali’yi Gördüm Ali’yi” filmin ana müziği olarak yer almaktadır. Türkücü Zühre’nin çevirdiği tek filmdir bu film.
Sivas yöresine ait olan bu türkünün sözleri şöyle:


Ali'yi gördüm Ali'yi /Sabahın seher vaktinde Ali'yi gördüm Ali'yi /Yüzümü dizine sürdüm/ Ali'yi gördüm Ali'yi /Kamber'i gördüm çağında/Güller açar dost bağında /Musa ile Tur Dağı'nda Ali'yi gördüm Ali'yi/ Aslanı gördüm meşede/ Kırk mum yanar bir şişede/ Yedi iklim dört köşede Ali'yi gördüm Ali'yi


Söz: Anonim, Müzik: Anonim, Söyleyen: Zühre Varışlı (Kul Himmet in deyişinden yola çıkılarak düzenlendiği sanılıyor.)


Not: Kul Himmet'in, 16. yüzyılda yaşadığına ilişkin ipuçları vardır. Yaşadığı dönemde, Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi ile birlikte adı geçer. Yedi Ulu Ozan'dan biri sayılır. Düşünceleri ve inancı nedeniyle baskı gördüğü, zindanlara atıldığı, acılar çektiği anlatılır. Ölümüyle ilgili kesin bilgiler olmamakla birlikte Pir Sultan Abdal'ın asılmasının ardından uzunca bir süre kaçak yaşadığı ve sonunda doğduğu yer olan Sivas'ın Divriği ilçesindeki köyde öldüğü sanılmaktadır. Nefeslerinde sevgi, barış, dostluk önemli konulardı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder