Powered By Blogger

18 Ocak 2018 Perşembe

ANKARA EKSPRESİ (1970)

Yönetmen: Muzaffer Arslan
Senaryo: Bülent Oran, Muzaffer Arslan
Eser: Esat Mahmut Karakurt
Foto Direktörü: Cengiz Tacer
Müzik: Bora Ayanoğlu
Yapım: Sine Film / Muzaffer Aslan

Kamera Asistanı: Ali Özügül, Işık Direktörü: Kenan Eryılmaz, Asistan Direktör: Kenan Davutoğlu, Teknik Ekip: Necati Bostan, Bedri Uğur, Mesut Metin, Sesleri Alan: Tuncer Aydınoğlu, Bican Avşar, İsmail Karataş, Koreografi: Ömer Sezer, Teknik Elemanlar: Recai Karataş, Arif Özalp, Osman Bilen, Adnan Açıklaın, Nevzat Dişiaçık, Altan Sertesen, Sadettin Özmutlu, Bedirhan Koç, Prodüksiyon Amiri: Fethi Oğuz, Yardımcısı: Taner Erdem, (Acar Film Renkli Laboratuarı’nda hazırlanmış ve seslendirilmiştir.)

Oyuncular: Filiz Akın (Hilda), Ediz Hun (Bnb. Seyfi Bey), Leyla Sayar (İrma), Kadir İnanır) Maximillan), Kayhan Yıldızoğlu (Alb. Klinger) Atlan Günbay, Aliye Rona (Büyükannae), Bora Ayanoğlu, Erdo Vatan, Zeki Sezer, Bülent Oran, Hüseyin Kutman (Bnb.Kolman), Atıf Kaptan, Süheyl Eğriboz, Sesi ile: Semiramis Pekkan, Ai Demir,

Konu: Yıl: 1942. ikinci Dünya Savaşı'nın en sıcak günleri. Alman orduları Türkiye sınırına kadar dayanır. Alman gizli teşkilatı "Ankara Ekspresi" adını verdiği bir operasyonla Türkiye'yi kansız bir şekilde işgal etmek ister. Bu arada ingilizler de bir binbaşıyı Türkiye'ye göndererek kendi saflarına çekmek için çalışmalar yapar. Ama kurye görevini yapan ingiliz Binbaşı trende karşılaştığı siyah saçlı bir kadın tarafından tuzağa düşürülür. Türk gizli teşkilatı hem Almanlar tarafından tuzağa düşürülen binbaşının bulunması, hem de Alman casuslarının karargahı haline gelen Alman Hastanesi'nin iç yüzünü öğrenmek için gizli teşkilattan binbaşı Seyfi 'yi (Ediz Hun) görevlendirir. Seyfi kendi kendisini yaralayarak Alman hastanesine hasta olarak girmeyi başarır. Burada kendisini sarışın ve çok güzelolan bir kadın doktor (Filiz Akın) ameliyat eder. Genç doktor aynı zamanda yoksul hastalara gelir temin etmek için geceleri gazinoda da şarkı söylemektedir. Aslında hem doktor, hem de şarkıcı olan bu sarışın doktor bir Alman casusudur ve Almanlar hesabına çalışır. Seyfi ile sarışın doktor kısa sürede arkadaş olup birbirlerinden hoşlanırlar. Bu arada Seyfii, annesi Almanlar tarafından öldürülen Macar Yahudi'si olan bir dansözle (Leyla Sayar) de işbirliği yapar alman casusu olan sarışın doktorun kendisi gibi casus olan erkek kardeşi (Kadir inanır) ablasının Seyfi ile doygusal bir ilişkiye girmesine karşı çıkar. Seyfi'nin kimliği açığa çıktığında ise sarışın doktor Almanlar tarafından sorgulanarak kendisini öldürmesini, yoksa bir başka kişi tarafından öldürüleceği söylenir. Genç kadın söyleneni yerine getireceği sırada treni durdurulup indirilir. Bindirildiği arabada ise kendini bir sürpriz beklemektedir.

 ÖDÜL:

7. Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (25 Mayıs – 5 Haziran 1971)
► En İyi Film,
► Bülent Oran “En İyi senaryo”,
► Cengiz Tacer, “En İyi Kameraman”,
► Filiz Akın, “En İyi Oyuncu”

Jüri Üyeleri: Faruk Kenç, Orhan Elmas, Dr. Alyanak, Muharrem Ergin, Orhan Çağman, Refik Kemal Arduman, Refik Kemal Arduman, Melih Altınışık, Selahattin Alakavuk, Kaya Çakmakçı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder