Powered By Blogger

15 Ocak 2018 Pazartesi

TURİST ÖMER ARABİSTAN’DA (1969)

Senaryo ve Yönetmen: Hulki Saner
Kamera: Mengü Yeğin
Yapım: Saner Film / Hulki Saner

Oyuncular: Sadri Alışık (Turist Ömer), Feri Cansel (Nermin), Ferit Şevki (Ferit), Gülgün Erdem (Fikret), Reha Yurdakul (Gazino Müdürü), Yusuf Sezer, Hakkı Kıvanç, Necdet Tosun, Necdet Sezer, Mualla Sürer, Süheyl Eğriboz, Tarık Şimşek, Ekrem Gökkaya, Mehmet Ali Akpınar (Sihirbaz), Hüseyin Salıcı (meyhaneci), Nermin Özses (müşteri), Kudret Karadağ, Muzaffer Civan, Çolpan İlhan, Şarkılar: Belkıs Özener

Konu: "Turist Ömer kendi halinde hiçbir sorumluluk sahibi olmayan, gününü gün eden bir kişidir. Her işe karışır, herkes tarafından istenmemektedir. Pavyonda kumar oynanmaktadır. Kavga çıkar. Pavyon Müdürü Pavyonu ele geçirmek için adamları ayarlar ve Patronu öldürüp, cesedini dışarıya atarlar. Diğer taraftan Pavyona girmek isteyen Turist Ömer’i Bekçi içeri bırakmaz. Hakaret eder, Ferit yanlarına gelir, durumu öğrenir. Ferit Bekçiyi döver ve arka kapıdan girmeyi önerir, giderken Pavyon sahibinin cesedini görürler. Cebindeki defteri alır, Turist Ömer de ceketini çıkartır kendisi giyer ve içeri girerler. Kumar oynarlar, Ferit hile yapan bir adamı döver, çıkarlar bekçi selam durur. Cesedin yanına gelen Ferit ve Turist Ömer’e ateş edilir. Ferit bir Emniyet Amiridir, ama Turist Ömer’e söylemez ve cinayeti çözmek için defterde yazılı adresleri araştırmaya başlar. İlk olarak Pavyonu arar ve müdür kendisini almak için bir bayan gönderir, Ferit Pavyona gider. Müdür tekerlekli sandalyede oturmaktadır. Orada bulunan Sihirbazın şüpheli hareketleri dikkatini çeker ve yarım bir tablo görür. Müdür adamları Ferit’i öldürmeye çalışır ama Ferit haklarından gelir. Ferit İhsan’dan şüphelenir, ofisine gider. Arkası dönük koltuktadır. Ferit koltuğu çevirdiğinde İhsan’ı öldürülmüş görür. Cebinde Mısır’a uçak bileti vardır. Biletleri alır. Ferit, Turist Ömer ile Mısır’a gelir. Araştırmalarına orada yapacaklardır. Ferit aynı zamanda çapkındır da, Turist Ömer ona isim listesinden Klopatra’ya gitmek istediğini söyler Ferit de Fikret isminde birine gidecektir. Klopatra yaşlı bir kadındır. Fikret ise genç ve güzel bir bayandır. Ferit Fikret’i bulur konuşurlar ve sevişirler. Turist Ömer sokaklarda adres arar, çöllere düşer, sonunda Klopatra’nın yerini bulur. Klopatra’yı görünce çığlık atar, çünkü Klopatra yaşlı ve çirkin bir kadındır. Turist Ömer oradan kaçar. Ferit gece kulübünde bir dansözle konuşur, ölen Pavyon sahibinin sevgilisidir. Adamlar gelir Ferit""e saldırır. Ferit hepsini döver. Kız evinin adresini verir. Ferit eve geldiğinde kızı vurulmuş olarak bulur. Bu arada Turist Ömer’e adamın biri Ferit’e verilmek üzere bir paket verir. Pakette saatli bomba vardır.

Ferit eve gelmiştir, bir şeyler arar ve orada pavyonda gördüğü tablonun yarısını görür. Bir sesler duyar ve ışığı kapatır saklanır. Gelen Turist Ömer dir karanlıkta başkası zannederek dövmeye başlar. Ferit ışığı yaktığında Turist Ömer’i görünce şaşırır. Turist Ömer elindeki paketi verir. Ferit inceler sesler duyunca paketi dışarı atar ve bomba patlar. Ferit ile Turist Ömer İstanbul’a gelirler. Pavyona gidip diğer resme bakmak ister Sihirbaz bırakmaz ve dövüşürler. Ferit konuşturacakken uzaktan biri ateş eder Sihirbaz ölür. İşlerine devam etmek için Sihirbazın ölmediğini göstermek için Ferit Sihirbazın kıyafetlerini giyer ve pavyona gösteriye gider, gösteri yapar ve odasına gider. Ferit yatağına yatıyormuş gibi süs verir ve gizlenir. Müdür tekerlekli sandalyeden kalkar ve yürür merdivenlerden çıkar Ferit’in odasına gelir. Yatağa ateş edecekken, Ferit ışığı yakar ve Müdüre silahını doğrultur. Müdür eğer kısa sürede aşağıya inmezse adamlarının Şarkıcıyı öldüreceklerini söyler. Ferit elinde silah Müdür önde aşağıya inerler. Şarkıcıyı dinlerler, Ferit kargaşa yaratmak için yan masada oturan bayana çerez atar. Bayan sinirlenir, Müdürün attığını düşünerek ona saldırır. Ferit kargaşadan faydalanarak adamları dövmeye başlar. Müdürü de etkisiz hale getirir. Filmin sonunda Turist Ömer sahilde dolaşır. Polisler gelir Turist Ömer sen misin diye sorarlar, bizimle karakola geleceksin diye ısrar ederler. Turist Ömer neden geleceğini sorar. Bu arada Ferit ve Şarkıcı gelirler. Polislerin hepsi selam durur. Tursit Ömer durumu anlar. O da kendi selamın verir. Ferit ve Şarkıcı giderler." 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder