Powered By Blogger

15 Ocak 2018 Pazartesi

YILIN KADINI DEĞİL (1969)

Senaryo ve Yönetmen: Metin Erksan
Kamera: Mengü Yeğin,
Yapım: Özer Film/Nazmi Özer

Oyuncular: Nilüfer Koçyiğit, Hayati Hamzaoğlu, Muhterem Nur, Hakkı Haktan

# "Yılın Kadını Değil", Hürriyet Gazetesi'nin o yıllarda "Yılın Kadını"nı seçmesi sonucunda oluşmuş bir film. Metin Erksan, yılın kadını olmayı hak edecek hiçbir şey yapmamış kişileri "Yıılın Kadını" olarak seçen bu gazetenin tavrına eleştirel gözle bakmak amacıyla bu filmi çektiğini söylüyor.

Film, bir anne, bir koca ve bir genç kız üzerine kurulu bir hikayeden oluşmuş. Anne bir fabrikada gece işçisi, kız da aynı fabrikada gündüz işçisi olarak çalışıyor. Kızın üvey babası da iş kazası geçirdikten sonra kendini sürekli hasta olarak göstererek karısının hoşgörüsünü istismar eden bir adam. Adam, aynı zamanda röntgenci. Karısını ve üvey kızını zaman zaman banyoda yıkanırken seyrediyor. Anne, çalışırken herhangi bir hayal kurmuyar, hayatını kabullenmiş gözüküyor ama, genç kız bir gün bu fabrikanın dışında da bir hayatı olacağının hayallerini kuruyor. Trikotaj makinelerinin başında sabahtan akşama kadar çalışan kız, kuş seslerinin bile olmadığı bir doğayı hayal ediyor. Bir gece olanlar oluyor ve üvey baba kıza tecavüz ediyor. Kızı, anneye hiçbir şey söylememesi için ölümle tehdit ediyor ama, kızın hiçbir şey söylemesine gerek kalmadan anne her şeyi fark ediyor. Boşanmayı talep etmek üzere adamla konuşmaya gidiyor ama, dayak yiyor. Adam, boşanmayacaklarını, bu işin aralarında kalacağını ve hayatlarına bu şekilde devam edecekleerini söyleyerek kadını dövmeye devam ediyor. Kadın kendini korumak için masanın üzerindeki bıçağı alıp, adamı öldürüyor.

Metin Erksan, "ışte bu kadın yılın kadını değil" derken adı geçen bu ve buna benzer yarışmalar düzenleyen gazeteler ve medya kuruluşlarının böyle kadını seçmediğini vurgulamak istediğini söylüyor.

İki Öykülü bir Film olan “İki Günahsız Kız” filminin ikinci öyküsü. Diğer öykü için bknz: İki Günahsız Kız” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder