Powered By Blogger

8 Ocak 2018 Pazartesi

BANA DERLER FOSFORLU (1969)

Yönetmen: Ertem Göreç
Senaryo: Burhan Bolan, Muzaffer Aslan
Kamera: Memduh Yükman
Yapım: Sine Film/Muzaffer Aslan

Kamera Asistanı: İzzet Akay, Şarkılar: Sevim Şengül, Güneri Tecer, Diyaloglar: Bülend Oran, Müzik: İsmet Nedim, Işık Şefi: Kenan Eryılmaz, Ses Kayıt: Yorgo İlyadis, Yapım Sorumlusu: Avni Turan, Yönetmen yardımcısı: Kenan Davutoğlu,

Oyuncular: Türkan Şoray (Fosforlu), Engin Çağlar (Kemal Aşkın/Ömer), Önder Somer (Neriman’ın sevgilisi), Muhterem Nur (Ayşe), Münir Özkul (Zurna Kazım), Mine Soley (Neriman), Renan Fosforoğlu (Rüstem), Aydın Tezel (Hüseyin), Zafer Karakaş (Hüdaverdi), Nihal Kaplangı ‘(fosforlu çocuk), Arda Şenol (sengin çocuk), Müşerref Çapın (Rüstem’in karısı), Muammer Gözalan (Doktor), Hidayet Pelit (Bekçi), Zeki Alpan (Kuyumcu), Asım Nipton (1. Eskici), Fadıl Garan (2. Eskici), Talia Saltı (Zehra teyze), Nermin Özses (Ayşe’nin Komşusu), Muzaffer Yenen (polis), Selahattin İçsel (Hakim), Süheyl Eğrşboz (Gaspçı), Kudret Karadağ (Gaspçı) Feri Cansel, Aynur Aydan, Cevat Kurtuluş, Hakkı haktan, Orhan Çoban, Mustafa Yavuz, Nusret Özkaya,

► Güzelliklerinde, 60’lı ve 70’li yılların özverili ve romantik gençliğini bulduğumuz Ömer ve Fosforlu..

Fosforlu’ dendiği zaman dilimizin ucuna geliveren ismin hiç kullanılmadığı film, yıllar öncesindeki fırtınalı bir gecede başlıyor. Yoksul mu yoksul bir odada, hasta yatağındaki kadın güçlükle duvara vurarak, leğende çamaşır yıkayan yaşlı komşusunu yardıma çağırır ; Fenayım Zehra Teyze.

Zehra Teyze ; Nasıl fena olmayasın Ayşe.. Oda sokaktan daha soğuk. Ne sobada odun ne mangalda ateş var. Açlık da cabası. Bu halini bilseydim sana tarhana çorbası yapardım. Ayşenin ..Çöpçülük, hamallık, lağımcılık.. Ne iş olsa razıyım. Ama, yok diyen kocası Hüseyin, eve eli boş dönmemek için paltosunu ve ceketini, yalvar yakar Eskiciye 100 liraya satmak .


Turgut Demirağ'ın  çevirdiği ve baş rollerini Erol Taş, Billur Kalkavan ve Solveig Samelius'un paylaştığı «Ayrı Dünyalar» filmi geçen ay İrlanda'da yapılan Cork Festivali'ne katıldı. «Ayrı Dünyalar» için Erol Taş, Billur Kalkavan ve Turgut Demirağ, İrlanda'ya gittiler. 28 ülkeden 60 filmin katıldığı festivalde «Ayrı Dünyalar» ilgi topladı ama, Erol Taş'la Billur Kalkavan'ın topladığı ilgi, filmi geçti. Cork, İrlanda'da bir şehir... Burada 15 yıldan beri her yıl bir film festivali düzenlenir. Dermot Breen'in gayretiyle Cork Festivali 15 yıldan beri hiç aksamadan tekrarlanır. Bu festivalin bir «kısa metrajlı filmler» bölümü vardır, bir de «konulu filmler» bölümü. Konulu filimlerde «derecelendirme» olmaz, sadece katılan filmlerin 10'u ayrılır. Buna mukabil 4 dalda yapılan belge filimleri şenliği yarışmalıdır. Cork Festivali, Venedik, Berlin, Cannes gibi Türkiye'de adı bilinen bir festival değildir. Bu yüzden hiçbir yerli film yapımcısı bu şenliğe iltifat etmez. Turgut Demirağ ise her yıl bir filmini koltuğunun altına sıkıştırıp Cork'a gider, filmini festivale sokar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder