Powered By Blogger

17 Nisan 2018 Salı

BABA KARTAL (1978)


Yönetmen: Cüneyt Arkın
Senaryo: Safa Önal
Görüntü Yönetmeni: İzzet Akay
Yapım: Erman Film/Hürrem Erman

Ses Mühendisi: Kunt Tulgar, Montaj ve Senkron: Necdet Tok, Negatif Montaj: Mehmet Tezgahtar, Labortuvar: Hüseyin Yazıcı, Aslan Pektaş, Erdil Demirbağ, İsmail Kunday, Kahraman Kaplı, Selim Acar, Reji Asistanı: Nurettin İrişen, Arif Erkuş, Set Amiri: Mustafa Doğan, (Kunt Film Stüdyosunda hazırlanmış ve seslendirilmiştir)

Oyuncular: Cüneyt Arkın, Deniz Akbulut, Turgut Özatay, Merih Bilgen, Kadri Ögelman, Oflaz Onur, Nazan Saatçi, Tevfik Şen, Süheyl Eğriboz, Kudret Karadağ, Güney Güner, Tuğrul Meteer, Nejat Özbek, Bilal İnci, Aytaç Yörükaslan, Aydın Haberdar, Mehmet Aslan, Yaşar Şener, Osman Han, Zafer Önen,

Konu: Kartal ve çocukları ağalık düzeninin getirdiği insanların sömürülmesi olgusuna karşı dimdik ayakta kalabilmek icin köylerini terk eder.Yeni şehir beraberinde yeni umutlar taşır tıpkı küçük Ömer’in dediği gibi "artık okula gitmek için kilometrelerce yürümesi gerekmeyecektir". Ancak o güne değin sadece çiftçilik yaparak ekmeğini kazanmış bir insan için büyük şehir bir cehennemdir. Oysaki insan yaşadığı şartlar ne olursa olsun içinde bulunduğu yeri aydınlatabilecek cennete çevirecek tek değerdir. Hayatı boyunca kaybetmiş ve ileride Kartal’ın can yoldaşı olacak ihtiyarla da burada tanışırlar. Günler yevmiyeli az kazandıran işlerle geçmekte Kartal’ın küçük oğlu giderek rahatsızlanmakta büyük oğlu ise okuldan kaçıp gizlice çalışmaktadır. Kartal’ın tek arzusu çocuklarını okutmak ve onların mutluluğu-nu görmektir .Ezilmeden,namusunu, insanlık onurunu yitirmeden direnmek için verilen bir var olma savaşıdır bu. Oysaki bu duyguları olmayan ve bir milleti var eden o çoğunluğu sömürenlerde vardır. İlk kez bir dolandırıcı kimliğiyle çıkarlar Kartal’ın karsısına. Tüm umutları olan köylerinde biriktirdiği tüm parasını dolandırırlar . Kartal kendilerini dolandıranları bulur ancak parasını alamadan karşısına tüm hayatını değiştirecek kişi çıkar. Ona kaybettiğinden çok daha büyük bir rakamı teklif eden bir anlamda mafyanın o günlerde görülebilecek en kolay uzantısıdır bu kişi.


►"Ahlak, namus" birer erdem değil saç-malıktır sadece onların dünyasında, Kartal ise her şeyi olan çocuklarının geleceği için kabullenir bu tüm pis işleri. Kartal’ın ismi artık BABA KARTAL olarak anılır tüm İstanbul’da. 10 yılın ardından büyük oğlu aynı çemberin içine çekilmek istenir. Oğulları için girdiği yolun bedelini ödeme zamanı gelmiştir. Vereceği kurban ise canının bir yarısı küçük oğludur. Mafya kendini deşifre edeceğinden şüphelendiği küçük oğul Ömer’i acımadan öldürür. Kartal ise genel bir kıyım başlatır ve "Katil" olduğunu itiraf eder.


► "Baba Kartal"ın başındaki köy bölümü oldukça dikkat çekiciydi. Kartal'ın kente gelişi, yoksulluk içinde yaşaması, inşaatta çalışması oldukça gerçekçi, üstelik iyi çekilmiş bölümlerdi. Ama "kiralık katillik" serüveni ile birlikte "Baba Kartal" Yeşilçam tipi almış bir masal senaryosu halini aldı. (Nezih Coş, Aydınlık, 10.3.1979) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder