Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

ALEMDAR MUSTAFA PAŞA (1918)



 (Alemdar Vak’ası Veya Sultan Selim-i Salis) [1]
 
Senaryo ve Yönetmen Sedat Simavi
Görüntü Yönetmeni Kenan Erginsoy, Burhan Felek
Yapım Müdafaa-i Milliye Cemiyeti 

Oyuncular: Burhanettin Tepsi [2] ve Ermeni Oyuncular.
lk tarihsel film denemesi. Filmin çekimi basında çeşitli tartışmalara yol açtı. İlk karşı çıkanlardan biri de Muhsin Ertuğrul oldu. Ertuğrul şöyle diyordu: 
…”maalesef öğrendik ki yine, hem de tarihimizin en şanlı sahifelerinden birini ihtiva eden Alemdar Vak’ası da sinema objektifi önünde çevrilmeğe başlanmış, Nasıl ve ne şerait altında böyle oldukça ağır bir yükün altına girildiğini bilmiyoruz. Fakat elimizdeki vesait ile yine sahnelerimizde temsil edile gelmekte olduğu gibi yapılacaksa, hürmetten başka bizden hiçbir şey beklemeyen, medar-ı iftiharımız olan büyüklerimizin ruhunu bu suretle incitmemiş olsak daha iyi olur. (Nijat Özön, Türk Sinema Tarihi, Artist yayınları, 1962) 

Eleştiri: Alemdar Mustafa Paşa” veya “Alemdar Vak’ası” isimli film çekilmesine karşın, kurgusu yapılamamış ve gösterime giremeden rafa kalkmış bir filmdir. Bu tarihlerde 1. Dünya savaşı bitmiş antlaşma sağlanmış ve ordunun elinde bulunan tüm araç-gereçler İstanbul’u işgâl eden askeri güçlere verildiği için gerek Ordu Film Dairesi'ndeki, gerekse Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin elindeki sinemayla ilgili araç ve gereçler "Malüllin-i Guzat-ı Askeriye Muavenet Hey'eti" adıyla kurulan, sonradan bildiğimiz "Malül Gaziler Cemiyeti"ne dönüşen kuruluşa devredildi ve böylece düşman eline geçmekten kurtarıldı. (“Prof. Dr. Alim Şerif Onaran”) 



[1]  ” Alemdar Vakası 15 Kasım - 18 Kasım 1808 de Rumeli âyanından, yenilik yanlısı Sadrazam Alemdar Mustafa Paşa'nın ölümüne ve yenilik hareketlerinin durmasına yol açan yeniçeri ayaklanmasıdır
[2]  Bknz :Burhanettin Tepsi tr.wikipedia.org/wiki/Burhanettin_Tepsi







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder