Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

CİCİ BERBER (1933)



Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo Nazım Hikmet Ran (
Mümtaz Osman takma adıyla)
Foto Direktörü Cezmi Ar
Müzik Mesut Cemil Rey
Yapım İpek Film / İpekçi Kardeşler
Kurgu: Muhsin Ertuğrul

Oynayanlar: İ. Galip (Arcan) (Yani, Cici Berber), Zozo Dalmas (Eleni), Ferdi Tayfur (Selim), Muammer (Karaca) (Ruşen), Şev- kiye (M ay) (Süheyla), Mahmut (Moralı) (Niyazi), Necdet Mahfi (Ayral) (Patavanya Sefiri), Hadi (Hün) (gazete yazı işleri müdü- rü), Muvaffak İhsan (Garan) (gazeteci), Eyüp Sabri (sefirin birinci katibi), Ferih (Egemen) (kovulan çırak), Şayeste Ayanoğlu) (manikürcü kız) Figürasyon: Gazete muhabirleri, kız ve erkek çıraklar Çekim yeri: İstanbul

İlk gösterim: Türkçe kopyası: İpek ve Elhamra sinemaları; tamamen Rumca kopyası: Melek Sineması, İstanbul, 29 Ka-sım 1933

KONU: Gazeteci Selim bir röportaj konusu çıkarmak üzere Beyoğlu'nda lüks bir berber dükkanına girer. 'Cici Berber' adıyla tanınan dükkan sahibinin özel hayatına karıştıkları için gazetecilere düşman olması kadar, kasada oturan kızının güzelliği de ilgisini çeker. Bir yolunu bulup dükkana çırak olur.

Eleni ile Selim sevişmektedirler. Kıza, kalfalardan Ruşen de tutkundur. Ama Eleni'nin Selim'i sevdiğini görerek, arkadaşlık adına bu sevgiden elini çeker. Selim, Ruşen ve Eleni üçlü bir arkadaşlık kurarlar, birlikte gezerler. Hatta sesi güzel olduğu için Ruşen, Selim adına kıza serenatlar söyler.

Bir gece basın balosu verilir. Eleni, babası uyuduktan sonra Selim ve Ruşen'le gizlice baloya gider; orada neş'elenir, şarkılar söyler. Ama biraz sonra uyuduğu sandığı babası da, yanında güzel bir kadınla baloya gelir. Gençler kaçarlar. Yalnız Selim'i başka bir gazeteci arkadaşını durdurarak, baloda bulunan Patavanya sefiriyle görüşmesinin gazeteden telefonla istendiğini söyler.

Selim mecburi olarak baloda kalır ve ustasıyla karşılaşır. Bu sırada ondan tuvaletine çok düşkün görünse de, sefirin bıyıklarının kusurlu olduğunu öğrenir. Bu kusurlu bıyığı düzelterek çekingen sefirle dostluk kurup görüşme sağlayan Selim, biraz da arkadaşının boşboğazlığından, gazeteci olduğunu ustasına belli eder.

Gazeteci düşmanı Cici Berber, Selim'i kovmak isterse de, baloya getirdiği metresiyle çekilen bir resminin eşine gönderilmesi ihtimali kadar, gazetecilerin kimi imalı gösterilerinden de çekinerek, sonunda Selim'i hem dükkanına hem de damatlığa kabul eder.

Eleştiri: Cici Berber, özellikle i. Galip'in çizdiği başarılı kompozisyon rolüyle, çok tutulan bir müzikli komedi (operet) oldu. Ferdi.Tayfur burada bütün filmlerinden iyiydi. Muammer ve Şevkiye de başarılıydı. Zozo Dalmas ise, biraz gecikmiş yaşına rağmen, gerçek bir operet sanatçısı olarak sesi ve güzelliğiyle renk katmaktaydı. Filmin operetimsi, tiyatromsu dekorları, havasına uyınuştu. Ama üzerinde en çok durulması gereken yönü, musikisiydi. "Bu kez Muhlis Sabahattin turnede olduğu için, filmin müziklerini Mesut Cemil yapmış, sözlerini Mümtaz Osman (Nazım Hikmet) düzenlemişti. Bizce bu çalışma, Karım Beni Aldatırsa ve Söz Bir Allah Bir'deki Muhlis Sabahattin Mümtaz Osman çalışmalarından daha verimli olmuştu. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder