Powered By Blogger

25 Ekim 2015 Pazar

TOPHANELİ OSMAN (1964)

Yönetmen : Ülkü Erakalın
Senaryo: Bülent Oran
Foto Direktörü: Cahit Engin
Yapım: Suna Film / Aziz Sarıkaya, Abbas Gülseven


Rejisör Asistanı: Temel Gürsu, Kamera Asistanı: Erdoğan Engin, Seslendiren: Yorgo İliadis, Montaj-Senkron: Turgut İnangiray, Negatif Montaj: Sezai Elmaskaya, Laboratuvar Amiri: Hilmi Başcan, Laboratuvar: Hayati Akbulut, Yılmaz Erman, Erdoğan Dolapçı, Kuaför: Kuaför Fahri, Ar Direktör: Hüseyin Sarıca, (Erman Film Stüdyosunda hazırlanmıştır)

Oyuncular: Fatma Girik (Hizmetçi Fatma), İzzet Günay (Osman/Murat), Semra Sar (Semra), Nilgün Esen (Nilgün), Hüseyin Baradan (Palabıyık Hüseyin), Mualla Sürer (Mualla), Nubar Terziyan (Nihat), Renan Fosforoğlu (Vahit), Cevat Kurtuluş (Aşçı Rıza), Hayri Caner (Boncuk), Rengin Arda (Vildan) Hasan Ceylan (Mahkum), Faik Coşkun (Mahkum), Haydar Karaer (Mahkum), Selahattin Içsel (Esat Dağlarca), Afif Yesari, Hakkı Haktan (Mahkum), Kamer Sadık (Avukat) , Ece Hakkı Gürbüzler, Rıza Tüzün (Kemal)


Konu: Esat bet vasiyetini açıklayacaktır bütün akrabaları çağırmıştır, Murat gelmediği için miras ertesi gün açıklanacaktır. Semra, amcasının neden hayattayken mirasını açıkladığını sorunca, akrabalarının neler hissettiğini öğrenmek için yaptığını açıklar. Murat gelir, hizmetçi Fatma, Murat’tan etkilenir. Esat durumu Murat’a açıklar. Mirasın açıklama saati gelir, Avukat mirası açıklar. Mirasın 2/3 Murat’a kalanı ise diğer akrabalara paylaştırılır. Diğerleri bu duruma tepki gösterir. Murat, Esat’a teşekkür eder. Bedia Kızı Nilgün’e Murat’ı ayarlamasını söyler. Esat yeğeni Semra’yı çok sevmektedir. Murat da ona ilgi gösterir. Evdekilerden biri Esat beyi öldürmeyi planlar fakat kim olduğu belli değildir. İlaçlarını değiştirir, tehdit mektupları gelir. Suyuna zehir koyarken Esat elinden yakalar fakat yüzünü göremez kaçar. Semra, Murat’a aşıktır, Fatma bu duruma üzülür. Evde herkes birbirinden ra ile Murat, Osman ile de Fatma evlenirler."


 Murat, Esat beye kitap okurken Fatma çay getirir fakat onu Murat beyin bıçağı ile öldürülmüş bulur. Semra Murat’a katil diye bağırır. Murat mahkemeye çıkarılır herkes aleyhine tanıklık edince hapse girer. Hapiste ikiz gibi benzeyen Tophaneli Osman vardır ona yardımcı olur. Semra bu duruma çok üzülür, Murat olanları Osman’a anlatır. Bu defa diğer mirasçılar mirası tekrar değiştirmeye çalışırlar. Osman bir hafta sonra hapisten çıkacaktır onun için plan yaparak gerçek katili bulacaklardır. Murat, Fatma’ya ilgi gösterirse ona yardımcı olacağını söyler. Murat evdekilerin bütün özelliklerini Osman’a anlatır. Osman eve gelir Fatma onu görünce bayılır. Herkes tedirgin olur. Semra’nın yanına gelir Semra ona kızar. Osman evdekilerle arasını düzeltir. Osman Murat’a mektup yazarak durumu bildirir. Osman Fatma’ya durumu anlatır onu sevdiğini söyler. Fatma erkekleri Osman da kadınları inceler. Osman ile Fatma birbirlerini severler. Vahit bey Osman’ın Murat olmadığını öğrenmiştir açıklar. Şaşı kadın Polistir, Vahit’in Esat beyi öldüren kişi olduğunu ve nasıl işlediğini detayları ile açıklar. Murat hapisten çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder