Powered By Blogger

3 Kasım 2015 Salı

KONYAKÇI/BİR YABANCI (1965)

Yönetmen: Tunç Başaran
Senaryo:Yılmaz Güney, ”*”
Görüntü Yönetmeni: Feridun Kete
Yapım: Fer Film /Fahriye Tamkan


Oyuncular: Yılmaz Güney, Neriman Koksal, Tuncel Kurtiz, Kadir Savun, Oktar Durukan, Atilla Ergün, Ayfer Feray, Talat Gözbak, Devlet Devrim, Ali Şen, Kazım Kartal, Ercan İnangiray


Konu: Küçük bir çocukları olan karı-koca, sahip oldukları topraklar üzerinde mutlu bir yaşam sürerlerken, birden düzenleri bozulur. Topraklarında, komşu arazinin sahibi ağanın gözü vardır. Ağanın amacı, küçük toprak sahiplerini baskıyla ele geçirip, kendi topraklarının sınırlarını geniş bir alana yaymaktır. Baba Kadir (Kadir Savun), baskılar nedeniyle huzuru kaçsa da tehditleri umursamaz. Ağa'ya bütün gücüyle direnir.


Ağanın komşu köylülere tehditler savurup baskı yaptığı sırada, kasabaya uyuz bir at üzerinde garip bir yabancı gelir. Adam, sakallı, kara şapkalıdır. Ve sürekli konyak yudumlamaktadır. Kim olduğu ve nereden geldiği bilinmeyen yabancı, Kadir'in çiftliğinde kâhya olarak çalışmaya başlar. Kadir'in küçük oğlu (Ercan İnangiray), kâhyayı çok sever. Aralarında sımsıcak bir dostluk ilişkisi kurulmuştur.


Ağanın adamları Kadir'in çiftliğine gelip, yine tehditler savurdukları gün, kâhya nedense karşı çıkmaz. Çocuğun gözünde babasının düşmanlarına yenik düşmüştür. Artık çok sevdiği bu garip adam, bir korkaktır onun için. Oysa yabancı, kasabaya gelirken yemin etmiştir. Hiçbir olaya karışmayacak, silah kullanmayacaktır.


Çevresinde Konyakçı adıyla tanınan yabancı, bir süre sonra yeminini bozar. Ağanın köylülere yaptığı zulüm karşısında silahını kullanmaya kararlıdır. Ağayı ve adamlarını yola getirip, kasabadaki tüm kötülükleri ortadan kaldıran yabancı, çocuğun gözünde yeniden kahramanlaşır. (“Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”, syf, 87”)

____________________________________

“*” A.B. Guthrie Jr. un (1901-1991) senaryosunu Jack Sher’in (1913-1988) diyaloglarını ve yazdığı George Stevens’ın (1904-1975) yönetmenliğinde 1953 yılında çekimi yapılan “Shane” (Vadiler Aslanı) isimli filmden uyarlama. Filmde başlıca rolleri, Alan Ladd (1913-1964), Jean Arthur (1900-1991), Van Heflin (1910-1971), Jack Palance (1919-2006) oyna-mıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder