Powered By Blogger

6 Ocak 2018 Cumartesi

VUR KARGACI HALİL (SİLAHIM ANUNUMDUR) (1968)



Yönetmen: Yavuz Yalınkılıç
Senaryo: Yılmaz Güney
Foto Direktörü: Kaya Ererez
Müzik: Cuma Pamuk
Yapım: Objektif Film / Yavuz Yalınkılıç

Türküleri Yorumlayan: Mine Ateş,

Oyuncular: Yılmaz Güney, Nihat Ziyalan, Neşe Çolpan, Hakkı Kıvanç, Sırrı Elitaş, Süheyl Eğriboz, Nermin Özses, Ramazan Adalı, Kazım Çakar, Selahattin Godzila, Ahmet Köse, Taliha Saltı, Yaşar Şener

Konu: Uzun bir süredir kasaba dışında yaşayan Kudret (Nihat Ziyalan), acı bir haber alır. Babası öldürülmüştür. Tez kasabaya döner. Annesi üzgündür. Ağabeyi Halil'i (Yılmaz Güney) sorar. Babalarının öldürülmesinden sonra dağa çıkıp karga avcılığına başlamıştır. Kudret, Halil'i dağda bulur. Halil, elinde silah, içki içmektedir. Suskundur. Ne kadar karga vurursa o kadar içer. Babalarının ölümüne rağmen Halil'in umursamazlığı Kudret'i üzer. Oysa, Kudrefe göre katili bulup öcünün alınması gerekmektedir, Halil, "Onlar o kadar çok ki. Her gün birini öldürsen bilmez. Hapishanelerde de ömrümüz yetmez, der. Ve Kudret kızıp gider.

Halil'den umudunu kesen Kudret, tek başına babasının kimin vurduğunu öğrenmeye çalışır. Önce köylülerden Ahmet Emmiye sorar Ahmet Emmi korkar, katilin kim olduğunu bilir, ama konuşmaz. Konuşmaması için de üçüncü gün öldürülmüştür.

Halil dağdan kasabaya iner. Kudretle karşılaşır. Halil'in aileyle ilgili bir sırrı vardır. Kudret ne kadar öğrenmeye çalışsa da bu konuda konuşmaz. "Git," der, "Hamza beyin çiftliğine her şeyi orada öğrenirsin." Halil, gerçekleri tek başına öğrenene kadar konuşmayacak, sonucu bekleyecektir.
Kudret, Hamza Ağa'nın (Hakkı Kıvanç) çiftliğine doğru yola çıkar. Çiftlik yakınlarında silahlı adamlar önünü keser. Çiftliğe giremez, bu kez Halil Kudret'e yardımcı olmaya çalışır. Birlikte gideceklerdir. Halil önde, Kudret arkada... Halil atıyla çiftliğin yakınlarına gelir. Sarhoş yolunu şaşırmış biri numarasıyla Hamza Ağa'nın silahlı adamlarına yaklaşır. Onları oyalar. Aralarında muhabbet koyulaşınca birlikte kumara otururlar. Kudret, gizlice ağaçların arasından çiftliğe girer. Silahlı adamların paralan bitince bu kez mermisine zar atarlar. Halil, bu oyunun sonunda mermisiz kalan muhafızları, silahını çekip teslim alır. Sonra Halil çekip gider.

Hamza Ağa'nın oğlu Sırrı (Sırrı Elitaş), çiftlikte dansöz oynat maktadır. Sarhoşturlar... Kudret alem yapılan yere gelince Sırrı adamlarıyla saldırır. Arkadan kafasına vurup yere yıkarlar. Hamza Ağa yetişip Kudret'i kurtarır. Yaraları iyileştikten sonra dönüp Halil'i bulur. Hamza Ağa'nın çiftliğinden bir şey öğrenemeden dönmüştür. Halil, yıllardır saklanan sırrı ilk kez açıklar.

Öldürülen, Kudret'in değil, Halil'in babasıdır. Öldüren de Kudret'in gerçek babası Hamza Ağa'dır. Rahmetli anası çiftlikte çalışan bir kız uğruna aldatılmış, sonra da koyulmuştur. Kudret'i Halil'in babası büyütmüştür. Hamza Ağa, bu sırrı bilenleri de (uzağa düşürüp öldürtmüştür. Bu, diğer oğlu da işine gelmiştir. Çünkü ortada bir miras sorunu vardır. Halil, bu açıklamasından sonra, "Şimdi, senin babam vurmaya gidiyorum," der. Hallil, vurur kendini yollara. Kudret de arkasından gider. Halil, çiftlikteki nöbetçilerle vuruşur. Artık Hamza ve oğlu karşı karşıya kalmıştır. Kudret de yanındadır, Hamza, oğlu Kudret'e günah çıkartır. "Beni vurun," deyip bir adım ilerlerken, gerçeğin ortaya çıkmasından rahatsız olan Sırrı, babası Hamza'ya ateş eder. Sırrı, onu kalleşçe sırtından vurmuştur. Halil de Sırrı'yı vurup öldürür. Kudret üzgündür. Son kurşunuyla da kanyak şişesini havada parçalayan Halil jandarmaya teslim olur. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder