Powered By Blogger

17 Şubat 2018 Cumartesi

KANLI PARA (1972)


Yönetmen: Natuk Baytan
Senaryo: Fuat Özler / Erdoğan Tünaş
Foto Direktörü: Çetin Gürtop
Yapım: Erler Film / Türker İnanoğlu

Yönetmen yardımcısı: Nezih Tunar, Kamera Asst.: Hüseyin Karındoyuran, Işık Şefi: Şevket Yılmaz (Ender Işık), Teknik Direktör: Sohban Koloğlu, Sesleri Alan; Necip Sarıcıoğlu, Montaj: Metin Miroğlu, Negatif Montaj: Ziya Kuşdoğan, Renk Uzmanları: Selahattin Erbil, Sabahattin Hoşsöz, Prodüksiyon Amiri: Memduh Karakaş, (Lale Film Stüdyosunda hazırlanmış, İpek Film LaboratuVarında renklendirilmiştir.)

Oyuncular: Kadir İnanır, Ekrem Bora, Meral Zeren, Turgut özatay, Orhan Elmas, Necdet Tosun, Kayhan Yıldızoğlu, Ahmet Şenses, Süheyl Eğriboz, İhsan Baysal, Selâhattin Güçlü

Konu: Bekir (Turgut Özatay), adamı Murat (Kadir İnanır) ve diğer adamları ile bir fabrika soyar. Bekçinin telefonu ile olay yerine gelen komiser Doğan (Ekrem Bora) Murat tarafından bacağından vurulur. Aynı saatte Murat’ın eşi Zeynep (Meral Zeren) doğum yapar. Bir kızları olur. Murat tutuklanır. Murat savunmasında soygun sırasında karısının yanında olduğunu söyler, eşi Zeynep de bunu doğrular ve delil yetersizliğinden serbest kalıt. Zeynep’in baskısı ile Murat işi bırakır. Bir fabrika da şoför olarak çalışmaya başlar. Bekir ve çetesinin yeni hedefi Murat’ın çalıştığı fabrikadır. Kasayı onun açmasını isterler. Reddedilince soygun ve cinayeti Murat’ın üstüne yıkma planı yapıp araba ve ceketinin aynısını görülecek biçimde kullanırlar. Görgü tanığı Murat’ın olmadığını söyleyince genç adam yine serbest kalır. Murat, fabrika sahibi sabıkalı oluğunu öğrenince fabrikadan atılır. Zeynep önceleri Murat iş bulana kadar bebek bakıcılığı yapar. Bu arada iyicene yoksullaştıklarından çaresizlik ve parasızlık içinde Bekir’in yeni teklifini kabul eder. Polis benzer araba ve ceketi bulunca Doğan Murat’a suçsuzluğunu haber vermeye gider. Bu işin Bekir’in tuzağı olduğunu anlayan Murat hesap sormaya gider ve soygundan vazgeçtiğini bildirir. Bekir ise kızı Ayşe’yi kaçırır ve tehditle Murat’ı soyguna davet eder. Sonunda onu öldürecekken Murat kurtulur ve komiser Doğan’a tüm olanları anlatır. Soygun parasını teslim etmek için Bekir’e randevu verir. Zeynep polise haber verir. Baskın yapıldığında Doğan Ayşe’yi kurtarır. Murat, yakaladığı Bekir kendi silahı ile vurulduğunda Ayşe’nin yanına gidecekken, Bekir’in ölmeden önce attığı son kurşun genç adamı bulur…

Memduh Ün Anlatıyor:
Para, Ihlamurlar Altında isimli romandan alınma. Metin Erksan da Acı Hayat'ı çekerken bu romandan yararlanmış olmalı. Benzer konu çünkü, intikam şekilleri de aynı. Zengin adam fakir kızı, fakir delikanlının elinden alır; delikanlı da piyango biletinden çıkan parayla zengin olur, zenginin kız kardeşiyle ilişki kurar. Zengin erkekle evlenen kız da film sonunda intihar eder.
Filmi 26-27 günde çektim. İrfan Ünal filmi seyrettiği zaman hiç beğenmedi Memduh ağabey, nasıl bu kadar kötü bir film yaptın dedi. Ben sesimi çıkarmadım. Para gösterime girdiğinde 7,5 civarında iş yaptı. Sonra İrfan Ünal, Senden özür dilemek istiyorum, yanılmışım dedi. Filmi ikinci kez seyrettiğini, çok beğendiğini söyledi. Para bir aşk filmi. Daha önceleri de sözünü ettiğim gibi benim çok iyi becerebildiğim bir iş değil aşk filmi çekmek. “Memduh Ün Filmlerini Anlatıyor, Vadullah Taş”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder