Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

ALLAHIN CENNETİ (1939)



Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo Ziya Şakir Soko
Foto Direktörü Cezmi Ar
Müzik Sadettin Kaynak
Yapım İpek Film / İhsan İpekçi 

Yönetmen yardımcısı: Necdet Mahfi Ayral, Ses mühendisi: Osman İpekçi, Ses sistemi: Tobis~Klang Film, Kurgu: Muhsin Ertuğrul, Sözler: Vecdi Bingöl

Oyuncular: Feriha Tevfik Negüz (Leyla), Hazım Körmükçü (Şadan), Behzat Butak (Şevket), Münir Nurettin Selçuk (Münir), Gülseren Sadak (Selma), Perihan Yanal (Nesrin), Hadi Hün (Nihat), Halide Pişkin (Nüzhet), Emin Beliğ Belli (Sertabib), Muarn- mer Karaca (Veli), Yasemin (Yasemin), Hakkı Necip Ağrıman (Bahçıvan), ]eyan Mahfi Ayral (Nihal), Nezihe Becerikli (Seher), Lola (Necmiye), Figürasyon: Neşet Berküren, Muhip Arcıman, Yaşar Nezihi Özsoy, Saim Bilge, Şule

Çekim yeri: İstanbul, Boğaziçi 

İlk gösterim: 26 Ekim 1939, İpek ve Saray sinemaları, İstanbul

Konu: Şevket Bey'in uçarı yeğeni Şadan, aynı zamanda kızı Leyla'nın nişanlısıdır. Şevket Bey tabloları, kuşları, balıklarıyla uğraşan zengin bir ressamdır. Boğaziçi onun için Dünyanın Cenneti'dir. O da bu cennetteki yalısında kız kardeşi Nüzhet ve iki kızıyla oturmaktadır. Avukat Şadan hayatı yalanla dolu, Leyla'ya verdiği sözleri tutmaz, çeşitli kadınlarla ilişkisini çözememiş, ama sempatik bir gençtir. Şevket Bey'in ona özel bir düşkünlüğü ve sempatisi vardır. Selma (evin küçük kızı) için Münir Engin'den piyano ve şan dersleri alınması kararlaştırılınca, bu konuda Şadan kendilerine yardımcı olur, çünkü Münir arkadaşıdır. O gece Boğaz'da bir gazinoya giderek Münir'i dinlerler. Orada Şadan, Münir'le görüşür; yeğenine ders vermesini sağlar .:

Şadan'in Leyla'ya karşı eski ilgisi yoktur. Her fırsatta yeni yeni kadınlarla tanışıp gününü gün eder. Münir yahya gelip Selma'ya ders vermeye başladıktan sonra Leyla'yla tanışır ve zamanla ona tutulur. Diğer yandan yalının aşçısı Veli, zenci hizmetçi Yasemin'e tutkundur.

Münir ders dolayısıyla yalıya geldiği günlerde Leyla'nın çaldığı piyano eşliğinde şarkılar da söyler. Bir gün Moda Deniz Kulübü'nde Leyla, Şadan yüzünden onun sevgililerinden biriyle tatsız bir tartışmaya girer. Şadan Nüzhet Hanım'a yolladığı bir mektupla Leyla'nın bu hareketini ve Münir'le yaptığı arkadaşlığı hoş karşılamadığından bahisle sitemlerde bulu nur. Bu durumda özür dilenerek Münir'in derslerine son verilir.

On beş güne kadar Leyla ile Şadan evleneceklerdir. Bu arada Veli de Yasemin'le evlenmelerine izin vermesi için beyden ricada bulunur. Şevket Bey, Boğaz'ı da içine alan kendi bahçesinin tablosunu yapmakta; ona, 'Allahın Cenneti' adını takmak istemektedir. Ancak bahçeye koyduğu iki kişiden Leyla'nın resmini yapmış; Münir ayrılmadan önce, onunkini bitirememiştir. Onun yerine Şadan'ın resmini koymayı düşünür.

Ama o günlerde Şadan'dan "fevkalade ve ani bir sebeple Viyana'ya gideceğini, ne zaman döneceğinin de belli olmadığını bildiren bir telgraf alırlar. Aslında Şadan piyasayı da dolandırarak, Ketty isimli uygunsuz bir kadınla Viyana'ya kaçmıştır. Leyla üzüntüsünden yataklara düşer.

Diğer yandan Münir de büyük bir üzüntü içindedir. Bir gece arkadaşı Nihat'la birlikte Boğaz'da gezerek şarkı söyler. Bu şarkı Leyla'nın kulağına kadar ulaşır. Yeğeninin Münir'i unutamadığını anlayan Nüzhet, konservatuara gidip yeniden ders vermesi için onu yalıya çağırır; üstü kapalı bir biçimde Leyla'nın durumundan da söz eder. Fakat Münir gururunu her şeyden üstün tuttuğu için bu çağrıya uymaz.

Ama. Şevket Bey ve Nüzhet bu durumu Leyla'ya bildirmezler. Ancak onların yapamadığını talih yapar: Bir gün Arnavutköy açıklarında babasının, oyalansın diye kendisine aldığı motora bağlı kızakta kayarken, Leyla denize devri-lir; akıntıya kapılır ve güçlükle kurtarılarak bir Sağlık Yurdu'na yatırılır.

Münir haberi alınca ismini vermeyerek kızın sağlığıyla ilgilenir. Sonra da Nihat'ın ısrarlarına dayanamayarak Sağlık Yurduna gider. Leyla ağır bir zatüre geçirmektedir. Yüksek ateş içinde seyreden hastalığı sırasında devamlı olarak Münir'i sayıklar. Münir hastanın başında söylediği bir şarkıyla onu süküna kavuştunir  Sonraları yavaş yavaş Leyla iyileşir. Filmin sonunda Leyla ile Münir'in, Yasemin'le Veli'nin çifte düğünleri yapılır. Böylece Şevket Bey de artık tablosunu tamam layabilecektir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder