Powered By Blogger

30 Nisan 2015 Perşembe

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA * (1951)


Yönetmen Baha Gelenbevi
Senaryo Kenan Okan
Foto Direktörü Özen Sermet
Yapım İpek Film İpekçi Kardeşler


Müzik: Nedim Otyam, Reji Asistanları: Rafet Gülerman, Tahir Gerek, Montaj: Özen Sermet, Türküler: Ruhi Su, Laboratuar: Hilmi Başcan, Kostümler: Berna Ayaskan, Makyaj: Dr. Nubar Babayan, Senkron: Kenan Orkan, Seslendirme Yönetmeni: Ferdi Tayfur. Gemi maketleri ve Trükler: Vedat Ar, Dekorlar: Sera Heder, Teknik Direktör: Salahattin Erbil, Ses Mühendisi: Hüsameddin Tursan, Dublaj: Ferdi Tayfıur, (İpek Film Stüdyosunda çevrilmiştir.)


Oyuncular: Cüneyt Gökçer (Barbaros Hayrettin Paşa) ,(Filmi izlemek için tıklayın) Mesiha Yelda (Hatçe), Ayla Karaca (Kontes Julia), Cahit Irgat (Kont Vespasyo), Münir Özkul (Mimar Selim), Refet Gülerman (Kaptan Fernande), İbrahim Delideniz (Kont Rivoldi), Refik Kemal Arduman (Köylü), Ali Korkut Kanuni), Kadri Ögelman (Kral Abdullah), Kadir Savun (Salih Reis), Hulusi Kentmen (Turgut Reis), Ahmet Tarık Tekçe, Ali Üstüntaş (Levent), Feridun Çölgeçen (Andrea Doria), Ercü-ment Behzat Lav (Şarlken), Nana Aslanoğlu, Turhan (Aydın Reis), Münir Cey-han (Vezir), Muharrem Gürses (Sefir),


KONU: Barbaros Hayrettin'in bir kontesle olan aşkı ve Preveze zaferinin öyküsü


-----------------------------------------------

Preveze Deniz Muharebesi, 27 Eylül 1538 tarihinde Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasını Adriyatik Denizi'ndeki Preveze Kalesi (Preveze) önünde yendiği bir deniz muharebesidir. Muharebe sonunda Akdeniz'deki askeri üstünlük Osmanlılar'a geçmiştir.

Osmanlı donanması, Barbaros Hayreddin Paşa'nın 1533'te Kaptan-ı Deryalığa atanmasına değin Akdeniz'de önemli bir varlık gösterememişti. 1538'de Ege'deki bir dizi adanın Venediklilerden alınması, Akdeniz'de ticari ve askeri çıkarları bulunan Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Venedik, İspanya, Portekiz, Malta ve Papalık donanmalarından büyük bir haçlı donanması oluşturuldu ve Amiral Andrea Doria'nın komutasına verildi. Osmanlılara ait Preveze Kalesi’ni kuşatan Andrea Doria, Osmanlı donanmasının gelmesi üzerine Venedik egemenliğindeki Korfu'ya çekildi. Osmanlı donanması da 24 Eylül'de Arta Körfezine girdi. Ertesi gün Andrea Doria'nın komutasındaki Haçlı donanması Preveze'nin 2 mil kadar açığında demirledi. Osmanlı donanmasını 27 Eylül'de körfezden çıkaran Barbaros, daha üstün olan Haçlı donanmasını önce açık denizde savaşmaya zorladı. Andrea Doria Barbaros'un Akdenizdeki bütün Osmanlı donanmasını getirtmek için başta oyalama savaşı vereceğini sanıyordu çünkü Barbaros'un kendilerine oranla 3’te 1’lik bir donanmayla savaşacağını tahmin etmiyordu. Beklenmedik bu saldırı karşısında önce Santa Maura'ya çekilen Andrea Doria, 28 Eylül gecesi rüzgârın elverişli olmasından faydalanarak bir karşı saldırıya girişti. Muharebenin iyice yoğunlaştığı sırada, rüzgârın durmasıyla çekdiri türü gemilerden oluşan Osmanlı donanması üstünlük sağladı. Böylece Haçlı donanmasının çok sayıda refakat ve savaş gemisi çevirme harekâtlarıyla batırıldı.Büyük kayıplar veren Andrea Doria gece karan-lığından yararlanarak savaş alanından uzaklaştı. Haçlı donanmasını izleyen Osmanlı donanması daha sonra Preveze önlerine döndü. I.Süleyman, Barbaros'a büyük ödüller vermiş ve kaptanıderyalığı bahşetmiştir. Papalık, Venedik, Ceneviz, Portekiz, İspanya, Malta, Avusturya’nın oluşturduğu 600 parçalık donanmaya karşı Osmanlı donanması sadece 120 çektiriden oluşmuştu. Barbaros Hayrettin Paşa, Tunus’u alarak üs olarak kullanmıştır. Bundan rahatsız olan Şarlken, Tunus hükümdarının yardım çağrısı üzerine Andrea Doria komutasındaki haçlı donanmasını hazırlatmış
tır. Bu donanma ile Tunus’u geri almıştır. Bunun üzerine Mora yakınlarındaki Preveze körfezinde iki ordu karşılaştı. Çektirilerin hız ve çevikliğinden yararlanan Barbaros Hayrettin Paşa, Haçlıları yenerek Mora ve Dalmaçya kıyılarındaki kaleleri fethetmiştir (tr.wikipedia.org/wiki/reveze_Deniz_Zaferi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder