Powered By Blogger

12 Kasım 2015 Perşembe

AVARE KIZ (1966)

Yönetmen: Ülkü Erakalın
Senaryo: Bülent Oran
Görüntü Yönetmeni: Memduh Yükman
Yapım: Melek Film/Şahan Haki, Berç Arman Kürkçüyan


Oyuncular: Fatma Girik (Fatma), Ekrem Bora (Ekrem), Ajda Pekkan (Ayla), Turgut Özatay, Reha Yurdakul, Saltuk Kaplangı, Serpil Gül (Fatma’nın Annesi), Meral Sayın, , Nubar Terziyan (Fatma’nın Babası), Necdet Tosun, Necdet Yakın, Dursune Şirin, Cevat Kurtuluş, Hakkı Haktan, Çocuk Oyuncu: Şule Erhan

Konu: Zengin çiftlik sahibi adamın (Saltuk Kaplangı) hamile karısı doğum yapar ikiz kızları olur. Ne var ki akrabası Turgut (Turgut Özatay) kendisine miras kalmayacağı için doğum gecesi iki bebeği de arkadaşlarına kaçırtır. Bu arada çıkan yangında karı-koca ölürler. Fırsattan faydalanan Turgut kız bebeklerden birini mirasa konmak için yanında alıkoyar ve onu büyütür. Diğer yandan ikinci bebeği de Reha (Reha Yurdakul) yol kenarında bir ağaç dibine bırakır. Bandırma-Yalova arasında gitmekte olan olan bir tiyatro grubunun dikkatini çeken bebeğe sahiplenen ekip kıza Fatma adını verirler ve çadır tiyatrosunda çengilik yapmaya başlar:


Öte yandan Fatma’nın ikizi Ayla (Ajda Pekkan), çiftlikte zengin bir hayat sürmektedir. Gelgelelim durumu yakından bilen ve olayları takip eden Reha her iki aileden de santaj yaparak para sızdırmaya başlar. Günün birinde Fatma Ayla’nın ve nişanlısı Ekrem’in (Ekrem Bora) pavyonunda dans ederken Ekrem’in dikkatini çeker. Pavyon sahibi Ekrem Fatma’nın peşini bırakmaz. Pavyon’da çalışmaya başlayan Fatma ile kardeşi olduğunu bilmeyen Ayla ile kıskançlık çatışmaları başlar. Sonunda her iki kız da kardeş olduklarını öğrenirler ve herkes kendi yoluna devam kararı alıp, Ekrem Ayla’da kalırken, Reha ile Turgut birbirlerini vurarak öldürürler. Bundan sonra Fatma’nın tek dostu iç kadehleridir.


Eleştiri: Film çiftlik evinde bir yatak odasında doğum sancısı çekmekte olan bir kadın (Meral Sayın) ile doktorun doğum yaptırabilmesi çabasıyla başlar. Kamera bir cam sehpa altından çekimle doğumda kullanılan aletleri alma çabasını sarf eden doktorun görüntüsüne gider gelir.

Her seferinde aldığı aletler hep aynı iki alettir. Belli ki tek bir çekim yapılmış ve aynı çekim kurgulanarak doktorun doğum yaptırma çabası gerçekleştirilmiştir. Ancak ikiz doğan bebekler sırtlarından birbirlerine yapışık doğmuşlar ve ameliyatla ayrılıp kurtulma şansları da ancak %5 dir. (Bunu doktor söylemekte) Baba Saltuk Kaplangı her ne olursa olsun ameliyatın hemen yapılmasını, hiç olmazsa birinin yaşamasını ister. Doktor gene aynı kurgulamayla iki tane aleti cam sehpadan alır ve ameliyatı çok kısa bir sürede yaparak! iki çocuğu da kurtarır. Şu işe bakın ki böyle zor bir ameliyat, hastanede ekip işi gerektiren çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duyulan, önceden röntgenlerinin çekilmesi, konsültasyonların yapılması gereken böyle zor bir ameliyat, çiftlik evinin yatak odasında tek bir doğum doktoru tarafından yapılmıştır. İşte Yeşilçam Sineması’nın gerçekleştirdiği bir doğum ve omuriliğe yapışık iki bebeğin ameliyat! (yalçın özgül)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder