Powered By Blogger

12 Kasım 2015 Perşembe

BİR MİLLET UYANIYOR (1966)

Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senaryo: Sadık Şendil (*) (Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu'nun aynı isimli romanından)
Kamera: Kriton İlyadis,, Orhan Kapkı
Yapım: Arzu Film / Ertem Eğilmez, Nahit Ataman


Oyuncular: Kartal Tibet (Yzb. Davut), Erol Taş (Ahmet), Hayati Hamzaoğlu (Bigalı Efe), Tugay Toksöz (Mülazım Faruk), Önder Somer, Atıf Kaptan, Münir Özkul (Tilki Onbaşı), Sevda Nur, İhsan Yüce, Danyal Topatan (Kara Bilal), Şeref Gedik, Faik Coşkun


Vizyon Tarihi: 20 Mart 1967


 4. Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (25 Mayıs – 5 Haziran 1967)


► “En Başarılı Tarihi Film”


Jüri Üyeleri: N. Nazif Tepedelenlioğlu, Claude Mathiss, Faruk Timurtaş, Aclan Sayılgan, Orhan Çağman, Ayfer Feray, Temiz Gürses, Hikmet Türkmen, Charles Courtnay, Muharrem Ergin, Orhon M. Arıburnu, Aram Gülyüz, Emine Işınsu, Orhon Batı, Tarık Buğra.


Konu: Gizli görevle İstanbul'a gelen yüzbaşı Davut ve Tilkiyi bir meyhanedeki tehlikeli durumdan meçhul yardımcıları! kurtarır ve Erenköy'e giderler. Yolda öğretmen Nesrini Yaver Feridun'un saldırısından kurtarırlar. Nesrin'i elde etmek isteyen Feridun. Davut'un kimliğini öğrenince. Nesrin'e şantaja başlar. Davut'u kurtarmak için Feridun'a giden Nesrin tekrar saldırıya uğrar, teyzesi tarafından kurtarılır. Olaya Yahya Kaptan karışır; Yahya Kaptan, Davut ve arkadaşlarının 'meçhul' yardımcılarıdır, çatışmalar sırasında Feridun ölür. Ölen Feridun'un adamları Davut ve Tilkiyi yakalar, Yahya Kaptan gelip kurtarır, birlikte "Yahya Kaptan'ın köyüne giderler, köy inzibat kuvvetleri tarafından sarılır. Tilki kaçar, Davut ve arkadaşları kurşuna dizilmek üzere iken son anda kurtulur ve orduya katılırlar. Zaferden sonra Davut ile Nesrin evlenir.

_____________________________________
(*) Kaynak kitaplarda senaryonun Tepedelenlioğlu’nun eserinden uyarlandığı yazıyorsa da, böyle bir eser yoktur. Doğrudan film hikayesi olarak sinema için yazılmıştır. Tepedelenlioğlu tarafından yazılan bir “sineroman” dır. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye” syf, 43)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder