Powered By Blogger

29 Nisan 2015 Çarşamba

YARA (1948)


Yönetmen ve Senaryo Baha Gelenbevi
Operatör Lazar Yazıcıoğlu
Müzik Sadi Işılay
Şarkılar Müzeyyen Senar, Mustafa Çağlar
Yapım Birlik Film / İskender Necef


Oyuncular: Nezihe Becerikli, Talat Artemel, Suavi Tedü, Reşit Gürzap, Orhan Esen, Müfit Kiper, Samiye Hün, Adalet Pee, Saadettin Erbil, Emine Adalet, Yaşar Özsoy, Eyüp Sabri Gülener, yaşar Nezihi Özsoy


Konu: Bir fabrikada hafifmeşrep karısıyla, onu kötü yola iten bir adamın öyküsü.


►"Özet olarak Yanık Kaval için, büyük iddiaları bulunmayan ve sanat gösterme gayesini gütmeyen, meraklı ve sürükleyici bir film demek olur. Onun ne fevkalade tarafları vardır, ne de çok büyük hataları.


Yanık Kaval, senaryosu, rejisörlüğü, artistlerin temsili, fotoğraf ve ışıklan tamamen birbirine uygun, normal şekilde çevrilmiş vasatın üstünde bir filmdir." (Muvaffak İnsan Garan, 6.1.1947. Vatan g. )

► Geçiş döneminde (Tiyatroculardan sinemacılara), o dönemin şartlarını ve ortamını yansıtan yazıların birisi de "Son Saat" adlı bir yayın organında çıkan Nimet Düz imzalı bir yazıdır. Nimet Düz Yanık Kaval filminin çekildiği Ses Stüdyosu'nun teknik yetersizliğinin, filmin kalitesini de etkilediğini ileri sürmektedir. Yazar, eleştirisinde Hollywood'daki kurallar ve işleyişten bahsettikten sonra ülkemiz sinemasının farklılıklarını anlatmaktadır: "Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bizde bu tamamen aksinedir. Ve maalesef şunu belirtmek lazımdır ki -birkaç san'atkar müstesna—bizde sermaye tedarik edebilen herkes istediği gibi film çevirmeye çalışmaktadır. Bu film çevirenlerin kimi, para hırsı ile bu işe atilmıştır, kimi de şöhret temini için... Amma bu işi bir meslek olarak telakki eden Rejisör ve sanatkârlara güçlükle rast gelinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder