Powered By Blogger

17 Ekim 2015 Cumartesi

ASFALT RIZA (1964)

Yönetmen: Ümit Utku
Senaryo: Bülent Oran
Operatör: Ali Yaver
Yapım: Kervan Film/ Kemal Utku


Reji Asistanı: Hayri Gülnar, Ses Mühendisi: Marko Buduris, Müzik Direktörü: Rauf Tözüm, Jenerik: Nuri Sesigüzel, Montaj: Diamendi Filmaridis, Negatif Montaj: Oral Öztürk, Laboratuvar: Cemil Orhon, Işıklar: Fehmi Eryılmaz, Prodüksiyon Amiri: Nuri Tuğ, (Yıldız Film Stüdyosunda hazırlanmıştır).


Oyuncular: İzzet Günay (Asfalt Rıza/Cumhur), Filiz Akın (Gül Paracan), Vahi Öz (Kâmil Paracan), Necdet Tosun (Laklak Necmi/Leman), Jale Öz (Gül’ün annesi), Ali Şen (Kibarcık Ali), Hüseyin Baradan (Piştol Kâzım), Mehmet Ali Akpınar (Alkopon Osman), Muharrem Gürses (Hafız Efendi), Gülen Kıpçak, Salih Özmutlu, İnci Duran, Lütfü Kopan, Hakkı Bilgen, Selma Durmuş, Ayhan Çağlayık, Danslar: Fatoş Serpil,


KONU Sonradan görme zengin bir ailenin kızı olan Gül (Filiz Akın) her erkeğin gönlünü çelecek kadar güzel bir kızdır. Bir gün Boğaz'da tek başına gezinirken peşine birkaç genç katılarak onu sarkıntılık eder. Gül(ü içine düştüğü güç durumdan, kendisini kaldırım mühendisi olarak tanıtan bıçkın bir külhanbey olan Asvalt Rıza (izzet Günay) kurtarır. Gül, ancak romanlarda rastladığı bu ilginç tiple sırf laf olsun diye arkadaşlık kurar. Kumar. içki ve kavgadan başka becerileri olmayan Asvalt Rıza daha ilk görüşte zengin kızına aşık olur ama aralarındaki sınıf farkını bildiğinden bunu söylemeye pek cesaret bulamaz. Gül da bu mahalle kabadayısına karşı kayıtsız değildir. Ama babası onun varlıklı biriyle evlenmesinden yanadır ve bunun için de evine gelen zengin damat adaylarına hoşgörüyle bakar ve hatta onların kızına çiçek yerine altın, pırlanta gibi değerli armağanlar getirmesinin daha doğru olacağı öğüdünde bulunur. Asvalt Rıza kabasaba külhanbey tipiyle Gül'ün sevgisini kazanamayacağın bildiğinden tipini-kimliğini değiştirmeye karar verir. Ama önce bu yen kimliğine kavuşabilmesi için yüklü bir para bulması gerekir. Can dostları Laklak Nemci (Necdet Tosun), Kibarcık Ali (Ali Şen) ve diğerleriyle kısa yoldan para kazanmanın peşine düşerler. kemanı ufak bir ücret karşılığında bir antikacıya bırakırlar, sonra da bir oyun çevirerek o kemanı aynı antikacıya, çok yüksek bir fiyatla satmayı becerirler. Yine ekip halinde bir hoca efendiye içi boş bir define sandığını oldukça yüksek bir fiyatla pazarlarlar!


Asfalt Rıza ve arkadaşları bir dizi dolandırıcılıktan sonra amaçladıkları paraya kavuşurlar. Artık Asfalt Rıza gitmiş, onun yerine yakışıklı bir delikanlı gelmiştir. Ama bundan Gül'ün haberi olmaz. Daha önceleri Gül'ün baba tarafından işsiz-güçsüz serseri olarak tanımlanan Asvflt Rıza, bu yeni kimli ile onun da güvenini ve sevgisini kazanmakta gecikmez. Asfalt Rıza'n son hamlesi ise Gül'ü kazanmak olur. Ve bunda da başarı kazanır.
(Burçak Evren, "Filiz Akın", Dünya KİV Yayınları, 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder