Powered By Blogger

20 Ekim 2015 Salı

HERGÜN ÖLMEKTENSE (1964)

Yönetmen: Ferit Ceylan,
Senaryo: Yılmaz Güney
Görüntü Yönetmeni: Dinçer Önal,
Yapım: Kent Film / Levent Kral “*”


Oyuncular: Yılmaz Güney, Pervin Par, Levent Kıral, Muazzez Arçay, Tahiye Salem, Ferit Ceylan, Yücel Uçanoğlu 


1964 yılında siyah-beyaz olarak çekilmiş bir Gala Prodüksiyon (Levent Kıral) yapımı.


Öyküsü: Fakir bir genç olan Bekir (Yılmaz Güney), Adana'dan yola çıkıp büyük hayallerle İstanbul'a gelir. Amacı bu büyük kentte bir iş bulup hayatını düzene sokmaktır. Kentte bir süre aç susuz dolaşırken, bir kebapçıda tanıştığı semt kabadayısıyla (Levent Kıral) arkadaş olur. Bekir, kentin kenar mahallelerinden birinde bulduğu tek odalı eve yerleşir. Aynı mahallede oturan genç bir kızla (Pervin Par) tanışır ve aralarında duygusal bir ilişki kurulur. Oysa Güney'in bu isimle bir filmi yoktur. Yoksul bir yaşam süren genç kızın annesi, tefecilik yapan bir kadının (Muazzez Arçay) yanında hizmetçi olarak çalışmaktadır. Tefeci kadının, oğlundan (Ferit Ceylan) başka kimsesi yoktur. Serseri ruhlu oğlu, tehditle para sızdırmaktadır annesinden. Bütün çabalarına karşılık kentte iş bulamayan Bekir, kebapçıda tanıştığı gençle karşılaşır. Kabadayı genç, tefeci kadını soyması için Bekir'in aklını çeler ve birlikte soygun gününü saptarlar.
Uygun bir günde tefeci kadının evine girdiklerinde, ortalığı didik didik aramalarına karşılık bir şey bulamazlar. Oğlunun şerrinden korkan yaşlı tefeci kadın, bir gün önce paralarını ve mücevherlerini saklaması için hizmetçisine teslim etmiştir, Birkaç gün sonra polis, tefeci kadının cesedini bulur. Kadını, şamdanla kafasına vurup öldürmüşlerdir. Mücevher ve paralar saklandığı yerde bu-lununca hizmetçi, katil zanlısı olarak tutuklanır.


Cinayet masasından bir komiser (Yücel Uçanoğlu), Bekir'den de şüphelenmektedir. Tahkikat sonucu durum anlaşılır. Tefeci kadını öldüren, serseri oğludur. Hizmetçi serbest bırakılır. Tefeci kadının serseri oğlu, polise teslim olur. Bekir, arkadaş uğruna yanlış bir yola sapmak üzereyken kıl payı bir beladan sıyrılmıştır.

( “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”)

Not: Yılmaz Güney'in bilinmeyen, kayıp filmlerinden biri. Filmin büyük bir bolümü Mahmutbey (Bakırköy) yöresinde çekildi.


 Filmin temel öyküsü Dostoyevski'nin Suç ve Ceza adlı romanından uyarlandı. Almanya'da video kaseti çıkarılan film kayıptır. Ve filmin yapımcısı Levent Kıral, diğer bilgiler konusunda hiçbir şey hatırlamamaktadır. Bir kaynakta film, Sandık Cinayeti adıyla geçer (Ahmet Kahraman, Yılmaz Güney Efsanesi, Verso Yayıncılık, 1991

_______________________________________

“*” Agah Özgüç “Türk Filmleri Sözlüğü” 1. Cilt’te Yapım: Kent Film, olarak gözükmekte ise de, Özgüç’ün “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf:72 kitabında ise Yapım firmasının Gala prodüksiyon olduğu belirtilmektedir. Film Afişinin incelenmesinde, Film yapımının Gala, Yapımcının da Kent Filme ait olduğu görülmektedir. (y.ö)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder