Powered By Blogger

22 Ekim 2015 Perşembe

KRAL ARKADAŞIM (1964)

Senaryo ve Yönetmen: Osman F. Seden
Kamera: Kenan Kurt
Müzik: Fecri Ebcioğlu
Yapım: Kemal Film / Osman F. Seden,


Seslendiren: Tuncer Aydınoğlu; Laboratuvar: Mihaif Skarpedis; Montaj: Arif Özalp, Taner Oğuz; Neg. Montaj: Ali S. Berkan; Dekor: Saim Nahit Bilge; Işıklar: İlhan Aslim; Set Amiri: Hasan Nurdan; Kamera Asist.: Kenan Davutoğlu, Prod. Asist: Cemil Paskap; Işık Asist: Kazım Çakırman, Muzaffer Durusoy, Prod. Temsilcisi: Adnan İrkut; Prod. Amiri: Yüksel Tanık
(Kemal Film Platosu'nda Çekilmiş, Acar Film Stüdyosu'nda Hazırlanmış ve Seslendirilmiştir)


 Oyuncular: Ayhan fşık (Ayhan Güneş), Tîjen Par (Hülya), Kadir Savun (Kadir Ağa), Nubar Terziyan (Nurettin Erman), Erol Tezeren (Erol), Süleyman Turan (Turan), Nebahat Çehre (Selma), Suna Pekuysal, Saadettin Erbil (Kâmil), Ahmet Tarık Tekçe, Sevil Candan, Mürüvvet Sim, Fikret Uçak, Abdullah Ferah, Ahmet Açan, Faruk Panter, Hasan Ceylan, Haydar Karaer, Sefahattin İçsel, Savaş Tuğ, Ahmet Kostarika, Faruk Panter

Konu: Çok zengin olan Nurettin Erman (Nubar Terziyan), sanayi bölgesinde olduğunu iddia ettiği bir mahalleyi, toptan satın almak ister. Adamları aracılığıyla mahallelinin aklını çelerek arsalarını satmaya iknaya çalışır. Aynı mahallede oturan Avukat Ayhan Güneş (Ayhan Işık) ve aynı evde yaşadığı amcası Kadir (Kadir Savun) ile amcazadeleri, Turan (Süleyman Turan) ve Erol (Erol Tezeren) ise, bu adamların dolandırıcı olduklarını söyleyerek mahalleliyi arsalarını satmaktan vaz geçirir. Nurettin Bey ile Ayhan arasında kıyasıya bir çekişme başlar. Nurettin Bey, buraların sanayi bölgesi olduğuna mahalleliyi inandırmak için, büyük bir gazetede çalışan kızı Hülya'dan (Nebahat Çehre) kendisini haklı çıkaracak bir haber yazmasını ister. Ancak Hülya, doğruyu yakalamaya çalışan dürüst bir gazeteci olduğunu, bu yüzden karşı tarafı da dinlemek istediğini söyler. Bu nedenle ablası ve Almanya'dan gelerek babasıyla ortaklık kuracak olan adamın iki kızıyla birlikte mahalleye yerleşir. 

Ancak kim olduklarını açıklamazlar. Hülya, mahalleliyle teker teker konuşur ve yavaş yavaş babasının haksız olduğuna inanmaya başlar. Ablası Selma ise baştan beri babasının tarafındadır. Turan'ı kandırarak kendine aşık eder, sonra da babasına götürür. Çok zengin olan Nurettin n Bey, parayla Turan'ı kendi tarafına çekmekte hiç zorlanmaz.Bu arada Ayhan ile Hülya'nın ilişkileri de ilerler. Ayhan, Hülya'ya evlenme teklif eder, ancak kız biraz zaman ister. Nurettin Bey'in adamları mahalleliyi toplar, Ayhan'ın kendilerinden rüşvet istediğini, bunun için de araya Nurettin Bey'in kızlarını koyduğunu, kendilerini kandırıp parmağında oynattığını söyler. Hülya'nın gerçek kimliğini öğrenerek şaşkına dönen Ayhan, bu uydurulanlara itiraz eder ama aksini de ispat edemez.

Çünkü Turan da Nurettin Bey'in adamlarının arasında yer almıştır. Halk buna çok öfkelenir. Ayhan'ın evini ve yazıhanesini taşa tutar. Arsalarını da satmaya karar verirler. Hülya, bütün bu olanlardan haberi olmadığından bavulunu toplayıp Ayhan'a gelir. Masum olduğunu ablasının kendisini kullandığını ve Ayhan'ı çok sevdiğini söyler. Ancak Ayhan inanmaz ve onu kovar. Mahallede satışlar başlar. Ayhan karşı çıksa da onu kimse dinlemez. Nurettin Bey'in adamları, Ayhan'ı bu işten vazgeçmesi için epeyce hırpalarlar. Turan, gözünün önün-de ağabeyine yapılan muameleye tahammül edemez, ancak Selma tarafından yine alıkonulur. Zaten onların yanında artık iyice para ve güç delisi olmuştur. Erol, Nurettin Bey'in planlarını öğrenir. Ve bir gece planların yazılı olduğu evrakları almak üzere, Alman kızların da yardımıyla gizice köşke girer. Her şeyi ispat edecek olan bu evrakları alıp Ayhan'a götürecektir. Evrakları alır, ancak kaçarken Nurettin Bey'in adamları tarafından yakalanarak vuru!ur. 


Nurettin Bey, evrakları geri alır. Fakat bu kez karşısına kızları Selma ile Hülya dikilir. Hülya, zorla evrakları babasından alır ve hemen Ayhan'a götürür. Nurettin Bey'in adamları kızı takip ederler. Kızın Ayhan'ın evine girdiğini görünce, onlar da peşinden giderek eve girerler. Silahlar konuşur. Bu sırada, yaptıklarından pişman olan Turan ve Selma da çıkagelir. Çatışmada Turan vuru-larak yaralanır. Nihayet polis gelir ve suçluları yakalar. Her şey ortaya çıkar, mahalleli de bu dolandırıcılardan kurtulmuş olur. Erol Alman kızla, Turan Selma ile Ayhan da Hülya ile evlenerek mutlu sona ulaşılır. “Gülşah Nezaket Maraşlı, “Osman Fahir Seden’le Türk Sinemasında Düet”, syf, 174 ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder