Powered By Blogger

13 Mart 2020 Cuma

ŞAŞKIN ÖRDEK (1983)


Yönetmen: Ümit Efekan
Senaryo: Haşmet Zeybek, /Vural Pakel
Görüntü Yönetmeni: Erhan Canan
Özgün Müzik: Sadık Gürbüz
Yapım: Burç Film/Fedai Öztürk

Reji Asistanı: Salih Kalafatoğlu, Yardımcı Yönetmen: Emel Işık, Kameraman: Aytekin Çakmakçı, Set Ekibi: Taci Erşan, Ömer Babu, İbrahim Ön Erdinç Koç, Recep Biçerer, Işık Ekibi: İbrahim Sabuncu Montaj-Senkron: Cevat Sezer, Negatif Montaj: Muzaffer Karataş, Ses: Erkan Aktaş, Prodüksiyon Amiri: Şerif Ablak, Yardımcı: Kemal Altay, (Fono Film stüdyosunda hazırlanmıştır.)

Oyuncular: İlyas Salman, Pembe Mutlu, Adile Naşit, Münir Özkul, Diler Saraç, Tuncay Akça, Orhan Çoban, Ahmet Açan, Fahriye Tamkan, Fatoş Ar, Fikret Fırtına, Cengiz Kutlu,

Konu: Halil ile Hatice'de bu adetler yüzünden ayrılmak zorunda kalırlar. Az bir maaşı olan Halil ile Hatice evlenmeye karar verirler. Kız tarafı sözlenme ve nişanlanma aşamasında binbir türlü adetin yerine getirilmesini ister. Halil'in baba-sının tüm parası daha düğün olmadan bitmiştir. Parasal isteklere yetişemeyen Halil'in babası felç olur, Halil ise düğünü yapabilmek için gece gündüz çalışır. yapmadığı iş kalmaz, Ama kazandığı para. bir yıl peşin ödenen lüks evin kirasına ancak yeter. Beş parasız kalan Halil'in anası da artık. durumu idare edemez hale gelir, o da hastalanır. Halil sonunda düğünü yapar ama parayı da çalıştığı yerin kasasından çalmıştır. Nikah salonun da evin küçük oğlu abisinin baldızı ile evlenmek istediğini söyleyince Halil'in ana ve babası kriz geçirir, Bu arada polisler de gelmiştir. Tutuklanan Halil. karakula giderken Hatice'nin "adetlere göre gerdeğe girilmedi mi gelin boş sayılır" sözü üzerine yıkılır. Anadolu'nun hemen her yerinde evlilik öncesinden başlayıp yaşamın her aşamasına yayılan ve yörelere göre farklılık gösteren adetler vardır. Günümüzde bile birçok yerde evlilik öncesi sevenlerin yüz yüze iletişim kurmaları hoş karşılanmaz ya da oldukça sınırlandırılmıştır. Bu süreçte hem sevgililer hem de aileler arasında anlaşmazlıklar doğuran ve özellikle erkek evine ağır maddi sıkıntılar yaşatan adetlerin sayısı az değildir: Üstelik bunlara uyulmaması. Alay etmeden. ilişkiyi bitirmeye değin sonuçlar yarabilir. Yaşanılan olumsuzluklar kimi 'zaman aşıkların birlikte dayanışması ve anlayışıyla aşılırken kimi zamanda aşıkların anlayışsızlıklarıyla derinleşmektedir. Filmde Hatice ve ailesi de adetlerin erkek tarafıyla hiçbir iletişim kurmadan yerine getirilmesini istemiştir. Halil'in de yapılanlara seyirci kalması sonucu anlayışsızlıklar üzerine kurulu ve adetler karşısında edilgin kalan ilişki bir aileyi yok ederek bitmiştir. “Soner Derse, “Türk Sinemasında Aşk”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder