Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

HİMMET AĞA'NIN İZDİVACI (1916)



 Senaryo ve Yönetmen: Sigmund Weinberg, (Moliere'in "Le Mariage Force - Zor Nikah adlı oyunundan),
Operatör :  Sigmund Weinberg
Yapım :  Merkez Ordu sinema Dairesi (MOSD

Oyuncular: Rozali Benliyan, Arşak Benliyan, Lusi Avuşyak, Hakkı Necip, Ömer Aydın, İsmail Zahit, Karakaş, Baltazar, İsmail Galip (Arcan), Behzat Haki, Ahmet Fehim, Kemal Emin Bara

KONU: Genç bir kızla evlenmek zorunda kalan yaşlı bir adamın öyküsü

Türk sinemasının ilk konulu uzun metrajlı filmi 1916 tarihli Himmet Ağa'nın İzdivacı filmi, 1869 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından Moliere'in 'Le Marriage Force' adlı oyunundan “Zor Nikah” adı ile yapılan tercümeye dayanmaktadır. Oyuncuları, bu piyesi daha önce defalarca sahneye koyan Arşak Benliyan'a ait operet kumpanyasının sanatçılarından oluşmakta idi. 

Himmet Ağa'nın İzdivacı 1916 yılında yapımına ilk başlanan film olmasına rağmen seyirci önüne çıkan ilk Türk filmi değildir. Arsak Benliyan Operet Kumpanyasının er-kek oyuncuların askere alınması ile yarım kalmış 1918 yılında tamamlanabilmiş.

NOT: Romen uyruklu Polonya yahudisi Sigmund Weinberg bu filmi çekmeye başladığında Romanya'ya harp ilan ettiğimiz için memleketi terk etmiş, daha sonra filmin yönetmenliğini Reşad Rıdvan yapmış, ope-ratörlüğü de Fuat Uzkınay üstlenmiş ve film 1918 yılında bitmiştir. Vahram Balıkçıyan ise filmin çekildikten sonra İngiltere’ye götürül-düğünü ve orada gösterime girdikten sonrageri dönmediğini belirtmektedir. Sine-ma yazarı Nurullah Tilgen'in yayınlanmamış notlarına göre yarım kalan filmi Fuat Uzkınay değil, dönemin ünlü tiyatrocuların-dan Reşat Rıdvan tamamlamıştı. (Giovanni Scognamillo, Türk Sinema Tarihi, s 26, Metis yayınları, Kasım 1987)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder