Powered By Blogger

28 Nisan 2015 Salı

LEBLEBİCİ HORHOR AĞA (1916)



Senaryo ve Yönetmen:  Sigmund Weinberg /Takfor Nalyan ile Dikran Çuhacıya’nın aynı isimli oyunundan)
Kamera : Cezmi Ar
Yapım : Kemal Film/Kemal ve Şakir Seden Kardeşler

Oyuncular: Helena Artinova, Behsat Butak, Jenya Moris, Vasfi Rıza Zobu, Kemal Küçük, Refik Kemal Arduman 

Takfor Nalyan ve Dikran Çuhacıyan’ın o dönemlerde çok ünlü olan opereti, Türkiye ve Yunanistan’da bir çok kereler oynanmış ve büyük bir beğeni toplamıştı. Film Daha önce Malul Gaziler Cemiyeti tarafından çekilmek istenmişse de gerçekleşememiştir. Bu kez Muhsin Ertuğrul, filmin dış çekimlerini olayın geçtiği Kahtane’de yapmış ve filme büyük bir emek sarf etmiştir. 

Dönemin en çok tutulan tiyatro oyunu Leblebici Horhor çekilmeye başladıktan bir süre sonra, oyuncularından birinin ölmesiyle yarım kalır. . Ne yazık ki bu gün bu yarım kalmış film sinema arşivlerimizde yer almamaktadır
Leblebici Horhor Ağa, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından yeniden ele alınarak filme çekilmiştir. Ertuğrul filmin yönetmenliğinin yanında Nazım Hikmet ile beraber senaryosuna da katkıda bulunmuştur. Yapımcılığı "kemal Film" tarafından üstlenilen ve müzikal tarzda çekilen film "Venedik Uluslararası Film Şenliği" ne katılarak ülkemize sinema sanatı dalındaki ilk uluslararası ödülü getirmiştir. Mirasyedi Hurşit beyle, Horhor adlı bir leblebicinin kızı Fadime'nin aşk öyküsünün işlendiği film, çevrildiği yıllarda büyük ilgi görmüştür.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder