Powered By Blogger

11 Ekim 2015 Pazar

NE ŞEKER ŞEY (1962)

Senaryo ve Yönetmen: Osman F. Seden
Kamera: Kenan Kurt
Yapım: Kemal Film / Osman F. Seden


Oyuncular: Göksel Arsoy (Kasımpaşalı Nazım), Türkan Şoray (Canan), Oztürk Serengil (Tayfur), Vahi Öz (Hacı Mansur Ağa), Ali Şen (Zeynel Abidin Bey), Mualla Sürer (Zeliha), Ahmet Tarık Tekçe (Ahmet), Mürüvet Sim (Ulviye), Suzan Avcı (Şıngırdak Melahat), Efgan Efekan, Nur insel, Sevil Candan, Anla-tıcı: Hulusi Kentmen, Candan Sabuncu,


Konu: Adanalı Hacı Mansur Ağa (Vahi Öz), oğlu Tayfur’u (Öztürk Serengil) evlendirmek üzere İstanbul'a gider. Zeynel Abidin’in (Ali Şen) kızı Canan'a (Türkan Şoray) taliptir.


Bu izdivaç, iflasın eşiğinde olan 'Zeynel Abidin'in de son şansıdır.
İflasın eşiğinden, bu izdivaç sayesinde Hacı Mansur Ağa ile yapılacak ortaklıkla kurtulabilecektir. Çapkınlıkta üstüne olmayan Tayfur'un namını duyan Canan, tanımadığı bir genç ile evlenemeyeceğini söyler. Aile onu ikna etmek için seferber olur. Sonunda, onu en azından yakından tanımaya razı olur. Tayfur'u ve kardeşlerini evine çağırtır. Ancak onlar gelince kendini "Canan" olarak değil, evin hizmetçisi Jale olarak tanıtacaktır. Tayfur, kardeşleriyle birlikte İstanbul'a gelir gelmez başını derde sokarak tevkif edilir. Burada, cezasını doldurmuş olan asker arkadaşı Kasımpaşalı Nazım (Göksel Arsoy) ile karşılaşır. .İki bin lira karşılığında yerine geçmesini teklif eder. Tayfur'un yerine geçen Nazım, onun gerçek "Canan" olduğunu bilmeden, hizmetçiye fena halde vurulur. Nazım'ı da ''Tayfur'' olarak tanıyan Canan, Tayfur 'u beğendiğini, onunla evlenebileceğini söyler. Bunun üzerine nişan yapılması için İstanbul'a ge-len Hacı Mansur, işlerin karışmış olduğunu görür. Gerçek Tayfur'u bulup getirir. Nazım'ın bir sahtekâr hem de kalbini çalmış bir sahtekar olduğunu öğrenen Canan yıkılır. Hem Nazım'dan intikam almak, hem de babasını iflastan kurtarmak için Tayfur'la nişanlanır. Nazım, onun peşini bırakmaz, bilmeden sevdiğini söylerİşi, Canan'ı kaçırmaya kadar götürür. Na-zım'ın elinden kurtulup eve geri dönen Canan, sonunda onun aşkının gerçek olduğuna inanır ve Nazım'a kaçmaya karar verir. Ancak kaçacakları gece Nazım, Canan'ın babasının şikâyeti üzerine tevkif edilir. Sabaha kadar onu bekleyen Canan. kendisini yine aldattığını düşünerek. Tayfur'la nikâh masasına oturur. Tam o sırada, Tayfur'un belalısı Şıngırdak Melahat (Suzan Avcı) nikah salonunu basar. Tayfur’un sözlüsü olduğunu ancak kendisiyle evlenebilece-ğini söyler. Kodesten çıkan da soluğu nikah salonunda alır. Böylece, Canan ile Nazım, . Tayfur ile Şıngırdak Melahat, Canan'ın kız kardeşleriyle de Tayfur'un erkek Kardeşleri evlenir. Canan mutluluğa kavuşur, Zeynel Abidin de diğer iki kızını yine Hacı Mansur-'un diğer oğullarına vererek iflastan kurtulur.
“Gülşah Nezaket Maraşlı, “Türk Sinemasın-da Düet, syf:163 ”


► Göksel Arsoy ve Türkan Şoray'ın bir araya geldikleri "Ne Şeker Şey " de ise, bir duygusal güldürünün Seden örneğini görmekteyiz. Öncelikle bu filmde değişik bir yol izliyor ve filmin jeneriğini bilindik olmaktan çıkarak, oyunculara kendilerini takdim ettiriyor. Filmde rol alanlar önce gerçek isimlerini, sonra da canlandırdıkları karakterin ismini söylüyorlar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder