Powered By Blogger

23 Ağustos 2016 Salı

SENİ AFFEDEMEM (1967)

Yönetmen: Duygu Sağıroğlu
Senaryo: Sadık Şendil
Kamera Cengiz Tacer
Müzik: Okan Dinçer
Şarkı: Erkut Taçkın
Yapım: Arzu Film / Nahit Ataman , Ertem Eğilmez


Seslendiren: Yorgo İliadis, Asistanı: İlya İliadis,
(Erman Film Stüdyosunda Hazırlanmıştır)


Oyuncular: Hülya Koçyiğit (Feride Baykara/Canan, Cüneyt Arkın (Murat Özkul Tanju Korel (Galip), Sevinç Pekin (Liza), Mine Sun (Necla), Hüseyin Zan (Erdem), Refik kemal Arduman (İzzet Zeki Baykara, Hüseyin Kutman (Ragıp), Gülgün Erdem

Konu: ‘İzmit’deki Saracoğlu Tesisleri. Deniz kenarı ve çiçeği burnunda evli bir çift; Feride ve Murat. İzzet Zeki Baykara.. İstiklal Madalyası sahibi bir asker ve emekli büyükelçi. Kızından başka kimsesi yok. Ne olduğu belirtilmeyen bir nedenle dara düşmüş ve Kandilli’deki tarihi köşkü satmak üzere. Bir işadamı, Galip Erksan da bu durumdan yararlanmaya çalışıyor; “..Böyle bir köşkün satışa çıkarılmış olmasına son derece üzüldüm.. Memleketin ender yetiştirdiği bir şahsiyetin sıkıntı çekmesi hepimiz için utanç olmalı. İzzet Zeki Beyefendi, özür dileyerek teklif ediyorum, hissedarı bulunduğum büyük bir şirketin idare heyeti reisliğini lütfen kabul buyu-rur musunuz?” İzzet Bey‘..ticari işlerle hiçbir ünsiyeti olmadığını’ ve ‘bunun mesuliyetli bir iş’ olduğunu anlatmaya çalışır ama Galip’in ağına düşmüş bir kere; “Endişelerinizin yersiz olduğunu söylememe müsaade ediniz..Sizin deruhte edeceğiniz iş sadece dış ülkelerle temaslar temin etmek, uzmanların hazırladıkları mukaveleleri imzalamaktan ibaret olacaktır. Bir takım ticari meselelerle sizi yormaya niyetimiz yok..” Ger-çekten de sonraları, İzzet Zeki dört duvar arasında, suçsuzluğu anlaşılana dek epeyce ‘istirahat edecektir’.


Baykaraların durumu, şimdilik düzelmiş gibi. Fırtına öncesi sessizlik. Haldır huldur bir şeyler imzaladığı yeni iş yerinde kızı ile konuşuyor..
Feride ; “..Babacığım okumadan imzaladınız evrakları.”
İzzet Zeki; “Kızım, onlar bu işleri benden daha iyi biliyorlar. Ben zaten bir şey an-lamıyorum ki.”


Günler sonra evlerinin kapısı çalınır ; “..Efendim bendeniz mali polisten komiser Rauf. Lütfen bizimle müdüriyete kadar gelmenizi rica edecektim.” Murat tarafından ‘büyük bir döviz kaçakçılığı ve düpedüz vatan hainliği’ ile suçlandığı mahkemede karar ; “..Türk Ceza Kanununun 472/1 ve onu müteakip maddeleri gereğince sanığın 14 sene ağır hapsine, 340 bin lira ağır para cezasına, bütün menkul ve gayrı menkullerine el konulmasına ve vatandaşlık haklarından mahkûmiyetine..” Feride, belki bir yararı olur umuduyla gittiği Murat’ın evinden kovulur. “Hiç kimseden bu kadar nefret edebileceğim aklımdan geçmezdi. Sizi hiçbir zaman unutmayacağım Murat Özkut.”
Kaderin cilvesi, Murat da aynı yerde striptiz yapan Liza’nın sevgilisi. ‘Laplaya’ Liza’yı almaya geldiği bir gece Feride’yi dinler ve aşık olur. Genç kız, ‘nasıl oldu-ğunu anlamadan kendisini onun annesinin evinde bulur’. “En yakın zamanda, mümkün olduğu kadar çabuk” evlenirler. Sonrası özellikle delikanlı için zor.Birbirlerini çok seviyorlar ama Feride yaklaşmasına izin vermez.
İzzet Zeki ile ilgili düşüncelerinden kuşkuya düşen Murat dosyayı tekrar inceliyor. Asıl suçlunun Galip olduğu anlaşılır. Feride’nin babası kurtulur ama Murat genç kadının Galip’le ilişkisi var sandığı için birleşmeleri yıllar sonra ola-caktır. (Yazan: Murat Çelenligil Internet sinematürk veri tabanı)


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder