Powered By Blogger

20 Şubat 2018 Salı

SAHTEKAR (1972)


Yönetmen: Ertem Göreç
Senaryo: Volkan Karhan
Kamera Orhan Kapkı
Yapım: Birlik Film/A. Müfit İlkiz

Renk Uzmanı: Mengü Yeğin, Laboratuar: Hasan Özbek, Selahattin Kaya, Abdullah Akdeniz, Negati Montaj: Sezai Elmaskaya, Montaj,Senkron: Mehmet Özdemir, Sesleri Alan: Makro Buduris, Faruk Özar, Set Elemanları: Hüseyin Bilgiç, İbrahim Eroğlu, İbrahim Sobacı, Reji Asistanı: Yaşar Seriner, Kamera Asistanı: Umur Özlüer, Suha Kapkı, Işık Şefi: İbrahim Sabuncu, yardımcıları: İlhami Olcaytu, Emin Aydın, Prodüksiyon: Turgut Gönülalan, Prodüksiyon Asistanı: Cihat Karahan, (Saner Film Stüdyosunda hazırlanmış, Yıldız Film stüdyosunda seslendirilmiştir )

Oyuncular: Yılmaz Güney, Sevda Karaca, Birtane Altınel (Güngör), Yıldırım Önal, Süha Doğan, Mümtaz Ener, Atıf Kaptan, Eriş Akman, Danyal Topatan, Nezihe Güler, Faik Coşkun, Hüseyin Salıcı, Ahmet Semiz, Yılmaz Kurt, Bedri Aydın, Ercan Ocaklı, Gülten Ceylan, Selami Kaplan, Vural Öztürk, Leyla İnan, Ali Uyandıran, Nazmi Keser, Hulusi Korkmaz, Ferit Birol, Gürkan Özmen, Süleyman Çetin, Ali Biliz, Hülya Yüceltürk, Sema Kesici, Renan Fosforoğlu, Mustafa Alabora, Eriş Akman, Yeşim Yükselen, Diler Saraç, Müşerref Çapın, Aydın yamanlar, Engin Ocaklı, Fersa Acar, Gülten Ceylan, Ali Biliz, Hülya Yüceltürk, Ayşe Atakan, Leyla Baykal, Seher Yıldırım, Selma Haseki

KONU: Bir soyguncu çetesi, yeni bir soygun planı için toplanır. Bu kez soygunun yapılacağı yer, özel bir mankenlik ve zerafet okuludur. Okulda öksüz çocuklar adına bir defile düzenlenecek ve o gece manken kızlar, Topkapı müzesinden alınacak tarihi giysileri ve çok kıymetli ziynet eşyalarını teşhir edeceklerdir. Yapılan plana göre kıymetli milyonları aşan bu mücevherler çalınacaktır.

Soyguncu çetesinin reisi (Yıldırım Önal), bu işin beyni olarak çevresinde Kol adıyla tanınan Bülent Akif'i (Yılmaz Güney) görevlendirir. Kültürlü ve kibar bir soyguncudur Bülent. Sahte belgelerle tarih öğretmeni olarak göreve başlar. Sonra da okulun yakınlarında yaşlı bir kadının evini pansiyon olarak kiralar. Yaşlı kadının bir kauçuk fabrikasında muhasebecilik yapan yeğeni Fatma (Birtane Güngör), sempatik, güler yüzlü kiracısıyla ilgilenmekte, ona yardımcı olmak amacıyla sanat tarihi kitaplarından özetler çıkarmaktadır.

Bülent, göreve başladığı okulda öğrencileriyle önce çatışır, sonra da sempatik yaklaşımlarıyla onlarla güzel bir diyalog kurar. Öğrencilerinden, zengin bir işadamının kızı olan Serpil (Sevda Karaca) ile ister istemez duygusal bir ilişkiye girer. Çünkü Serpil, genç adama aşıktır. Buluşurlar, dans ederler, birlikte olurlar.
Bu arada kaldığı pansiyonun sahibi yaşlı kadın, yeğeni Fatma'yı Bülent'le evlendirmenin hayali içindedir. Çünkü, Fatma da Bülent'e aşıktır. Bülent, çevresinde okul maaşıyla geçinen bir öğretmen havası içinde yaşamını sürdürürken kimsesizliği nedeniyle ilgi duyduğu Fatma'ya hediyeler alır. Genç adam gerçekte bir duygu çıkmazı içindedir.

Okulda defilenin yapılacağı gece Bülent, bir soyguncu arkadaşıyla (Süha Doğan) birlikte sahnenin altına dinamit yerleştirir. Topkapı müzesinden tarihi giysiler ve mücevherler bir minibüsle, silahlı muhafızların koruması altında getirilmiş, manken kızlar sahnede gösteriye başlamışlardır. Okulun salonu tıklım tıklım doludur.birden paniğe kapılır. Biraz sonra sahne havaya uçurulacaktır. O çok sevdiği, top oynadığı,

Bülent, bir ara küçük çocukların sahneye çıkarıldığını dehşetle görür. Ve gün boyu şakalaştığı, saçlarını okşadığı çocukların öldürülmesine yüreği razı değildir. Ölecekse kendi ölmelidir.

Birden bağıra bağıra koşar. Kalabalığın içinden sahneye fırlar, çocukları aşağıya indirir. Sonra da sahnenin altına girip iki dinamit lokumunun tellerini koparır. Ancak üçüncüsüne yetişemez. Şiddetli bir patlamayla Bülent paramparça olur. Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder