Powered By Blogger

26 Ocak 2018 Cuma

KARA PEÇE (1970)

Yönetmen: Memduh Ün
Senaryo: Kadri Yurdatap “Ömer Seyfettin’in “Yalnız Efe” romanından uyarlama. 
Görüntü Yönetmeni: Cahit Engin
Yapım: Uğur Film/Memduh Ün Kadri Film/Kadri Yurdatap Ortak Yapımı

Reji Asistanı: Namık Karakılıç, Kamera Asistanı: Orhan Oğuz, Prodüksiyon Amiri: Adnan Uygur, Prod. Yardımcısı: Sabri Aslankaya, Işık Şefi: Ömer Ekmekçi, Işık yardımcısı: İlyas Kurtum, Teknik Ekip: Erdil Demirbağ, İbrahim Uğurlu, Ekrem Ülgay, Necmettin Çobanoğlu, Sesleri Alan Necip Sarıcıoğlu, Renk Uzmanı: Turgut Ören, Zihniye Ören, Laboratuar: Hikmet Kuyucu, Senkron: Mustafa Kent, Montaj: Turgut İnangiray, Negatif Montaj: Hüsam Eren,
(Lale Film Stüdyosunda seslendirilmiş, Ören Film renkli laboratuarında hazırlanmıştır.)

Oyuncular: Fatma Girik, Tugay Toksöz, Cavidan Dora, Bilal İnci, Reha Yurdakul, Aynur Aydan, Ahmet Turgutlu, Hayati Hamzaoğlu Sırrı Elitaş, Tarık Şimşek, Orhan Çoban, Meriç Başaran, Levent Çakır, Zerrin Keskin, Taliha Saltı

Konu: Osmanlı döneminde bir Anadolu köyünde Zeynel (H. Hamzaoğlu) adında zorba bir ağa yaşamaktadır . Zeynel ağa köylüye verdiği yüksek faizli borç karşılığında hileli yollarla bir çok toprağın sahibi olmuştur. Köyün sevilen insanlarından bir olan Demirci Ahmet (R.Yurdakul) bir gün yağmurda bir kadın bulur. Zeynep (C. Dora) adındaki bu kadın Zeynel ağanın gazabı sonucu kocasını ve çocuğunu kaybetmiştir. Ahmet, Zeynep kadını kendi evine alır. Zaten karısı da doğum yapmak üzeredir. Zeynep'in durumunu Zeynel ağa ile konuşmaya kalkınca da ağanın yalan beyanıyla hırsızlıkla suçlanır ve hapse girer. Bu arada karısı bir kız çocuğu doğurur ve ölür. Küçük bebek Zeynep kadına kalmıştır. Zeynep, Ayşe adını verdiği bu çocuğu kendi kızı gibi büyütür. Ayşe (F. Girik) tıpkı bir erkek gibi yetişmiştir. Yörede Kara Peçe namıyla ün salmış bir silahşördür. Zeynel ağanın zulmüne karşı durmaya çalışmaktadır. Aynı günlerde ağanın asker olan oğlu Ali (T. Toksöz) köye gelmiştir. Ayşe ile tesadüfen karşılaşan Ali onu beğenmiştir. Fakat Ayşe'nin Kara Peçe olduğunu bilmeyen Ali, ona düşman olmuştur. Bir gün çıkan çatışmada Ali, Kara Peçe'yi vurur. Ama onun kimliğini kimseye açıklamaz. Çünkü artık ona aşık olmuştur. “Burçak Evren, “İki Ün’lü Kadın Fatma Girik”

Memduh Ün Anlatıyor:
Kara Peçe Faruk Kenç'in Peçeli Efe adlı filminin ikinci çevrimi. Senaryoyu Duygu uyarlamıştı. Ama Kenç'in de asıl çıkış noktası, Ömer Seyfettin'in Yalnız Efe adlı hikayesiydi. Kara Peçe'yi Antalya'da, 22 iş gününde çektim. Havalar hiç bozmadığı ve yağmurlar işimizi aksatmadığı için erken bitmişti çekim süreci. Filmin ticari başarısı 7-7,5 oldu. Başarılıydı başarılı olmasına da, ilk çekilen Faruk Kenç'in çektiği filmin çizgisine ulaşamamışlı nedense.

Düşündüğümüzde bile yüreğimi ürperten korkunç bir şey yaşadık filmde. Cavidan Dora ve Fatma Girik'li bir sahneyi çektiğimiz evde bir şömine vardı. Fatma hava soğuk olduğu için ısınmak amacıyla şöminenin kenarına oturmuştu. Üzerinde sentetik bir etek vardı. Birden etekleri alev almasın mı? Hemen setçilerden bir tanesi oradaki bidonu kaptı, suyu Fatma'nın tutuşan eteklerine boşaltacaktı. O anda sanki tanrısal bir sezgiyle odadaki bir adam, dur, ne yapıyorsun diye setçinin elini tuttu. Meğer setçinin Fatma'nın giysilerine dökmek üzere olduğu bidon jeneratörün benziniyle doluymuş. Bidon boca edilse Fato'nun kurtulma olasılığı olmayacaktı. Ayrıca evi de yakacaktık herhalde. Belki de Fatma'yı kurtarmak isterken yangın bize de bulaşacaktı.

Kara Peçe'yi Mine Filmle ortak üretmiştik, ama daha sonraki yıllarda bende kaldı. Ortak ürettiğimiz yapımları Kadri Yurdatap'la aramızda paylaşmıştık doksanlı yıllarda.Kara Peçe'nin başına büyük bir şanssızlık geldi. Filmin negatifleri Fındıklı'da Mimar Sinan Üniversitesi'nin arşiv bölümünün deposunda çıkan yangında zarar gördü, bir iki kısım bozuldu. Ben kopyalardan konturtip aldırarak. yanan yerlerin yerine ekler yaptım. Bizde sinemalarda oynayan kopyalar çok harap olur, turşu gibidir, her yan çizikli kopuk kopuktur. “Memduh Ün Filmlerini Anlatıyor” Kabalcı yayınları, Ağustos 2009 - İstanbul ” 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder