Powered By Blogger

27 Ocak 2018 Cumartesi

PİYADE OSMAN (1970)

Yönetmen: Yılmaz Güney
Senaryo: Aydın Engin
Operatör: Cengiz Batuhan
Yapım: İrfan Film/İrfan Atasoy

Işık Şefi: Şevket Yılmaz, Işık asst.: Ahmet Akın (Ender Işık Servisi), Ses Mühendisi: Necip Sarıcıoğlu, Prodüksiyon Amiri: Bekir Çetiner, (Lale Film Stüdyosunda hazırlanmıştır).

Oyuncular: Yılmaz Güney, Deniz Akar, Nihat Ziyalan, Danyal Topatan, Adnan Mersinli, Tijen Doray, Tarık Şimşek, Faruk Panter, Bekir Çetiner, Lütfi Engin, İhan Gedik, Tijen Dora, Lütfi Engin,

Konu: Askerliğini piyade eri olarak yapan Osman (Yılmaz Güney), bir gazetede çalışmaktadır. Görevi foto muhabirliğidir. Artist olmak isteyen kızların fotoğraflarını çeker, Gıda-lş sendikasının grevlerini takip eder. Birlikte çalıştığı ve sevgilisi olan Zeynep'le (Deniz Akar) başı derttedir. Zeynep, "İstanbul benden sorulur diyen Piyade Osman, Kulüp Kennedy'yi dağıttı" gibi asparagas, uydurma haberler yazarak sevgilisini zor durumlarda bırakır. Osman da belalısının bu çılgın isteklerine uyup, aslı astarı olmayan haberleri aynen gerçekleştirmek zorunda kalır. Polis sürekli peşindedir. Görüldüğü yerde silah araması yapılır.

Zeynep, Osman'dan bir istekte daha bulunur. Bu kez olay gerçektir. Polis muhabiri kız arkadaşı Beyhan (Tijen Doray), silah kaçakçılığı yapan çeteyi ortaya çıkardığından hayatı tehlikededir. Kaldığı otel, kaçakçıların patronu Arap Mustafa'nın (Nihat Ziyalan) adamları tarafından çevrilmiştir. Osman, kızı kurtarmak için aynı otelin üst katlarında bir oda tutar. Aşağı sarkarak balkondan kızın odasına girer, ama geç kalmıştır. Beyhan, kapısında nöbet tutan kaçakçılar tarafından kaçırılmıştır. Osman peşlerine düşse de yetişemez. Beyhan ıssız bir yerde, elleri ayaklan bir ağaca bağlanarak kurşuna dizilir. Son anda yetişen Osman, gizlendiği çalılıklar arasından katillerin fotoğraflarını çeker. Kaçakçılar durumu fark etmiştir. Osman arabasına atlayıp kaçar ve aralarında silahlı bir kovalamaca başlar. Osman bir hamama sığınır. İlginç bir hamam macerasından sonra Osman, filmleri vermek için Zeynep'le Atış Poligonu'nda buluşacaktır. Bu telefon konuşmasından buluşma yerini öğrenen kaçakçılar pusu kurup kızı kaçırırlar. Zeynep, götürüldüğü kireç ocağında bir direğe bağlanmıştır. Osman, çektiği filmleri patronları Arap Mustafa'ya teslim etmezse öldürülecektir. Osman, gizlice kireç ocağına gelir. Silahlar konuşur. Osman, bir yandan düşmanlarıyla çarpışırken bir yandan da kızın iplerini çözmeye çalışır. Kireç ocağı birbiri ardına çıkan patlamalarla büyük bir yangına dönüşürken Osman, Arap Mustafa'yı ve adamlarını tek tek vurur. Bu çatışmadan sağ çıkarken belalısı da kurtulur. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”


► Filmin jeneriğinde ve bazı afişlerinde yönetmen olarak Şerif Gören adı geçer. Oysa filmi çeken Yılmaz Güney’dir. Filmin senaryosunu da Sadık Kurtuluş değil, gazeteci Aydın Engin yazmıştır. Bir kamera hatası nedeniyle film, iki kez çekilmiştir. (Agah Özgüç) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder