Powered By Blogger

27 Ocak 2018 Cumartesi

SEVGİLİ MUHAFIZIM (1970)

Yönetmen: Remzi Jöntürk
Senaryo: Yılmaz Güney
Kamera: Kaya Ererez
Yapım: Zümrüt Film / Oksal Altınel

Reji Asistanı: Şerif Gören, Kameraman: Hüseyin Ererez, Prodüksiyon Amiri: Kahraman Kongur, Işık Şefi: Yusuf Tümen,

Oyuncular: Yılmaz Güney, Fatma Karanfil, Birtane Güngör, Kayhan Yıldızoğlu, Nazan Berk, Ayton Sert, Osman Alyanak, Kayhan Yıldızoğlu, Mehmet Büyükgüngör, Ahmet Karaca, İhsan Gedik, Kudret Karadağ, Reşit Çıldam, Haydar Karaer, Doğu Orhonlu, Nihat Özerel, Gürkan Uçar, Erol Tural, Mustafa Yavuz, Ahmet Köse

KONU: Kayseri eşrafından Hacı Molla'nın oğlu Şaban Ağa (Osman Alyanak) üç güzel kızıyla İstanbul sahil şeridinde yaşamaktadır. Çok zengin bir adamdır Şaban, ancak runları vardır. Hayata bakış açıları ve yetiştirme tarzla baba ile kızları birbirlerine ters düşmektedirler. Şaban Arı semtteki zengin ailelerin çocuklarını toplayıp villada ler düzenlemektedirler. Bu durum Şaban'ı korkutmak Kayseri'deki ailesine rezil olmaktan endişe etmektedir. çare adamaktadır Şaban.
Bir sorunu daha vardır Şaban'ın. Birçok alacağı vardır amabir türlü tahsil edememektedir. Yakın dostlarından Arslan (Kayhan Yıldızoğlu) bir tavsiyede bulunur Şaban'a. Tanıdığı kabadayı vardır Arslan'ın. Adı Silvan Mehmet'tir (Yılmaz Güney) bir kumarhane işleten Silvan Mehmet büyük paralar kazanmıştır, ancak çok sevdiği bir arkadaşı bütün servetini kumarda kaybedince Mehmet, Eyüp Sultan'a gidip kurban keser ve dua eder. Arslan'ın dediğine göre, eğer bu kabadayı Şaban ın bul ederse paralar üç gün içinde elinde olur.

Arslan, Silvan Mehmet'i bulup getirir. Mehmet işi hatırına alır, tek tek borçluları bulup Şaban'ın paralarını tahsil eder. Mehmet'in bu babayiğit tavrı Şaban'ın hoşuna gitmiştir. Karşılığında yüklü bir pay vermeyi teklif eder, ancak Silvan Mehmet' bunu kabul etmez, yalnızca arkadaş hatırı için üstlenmiştir bu işi.

Kızlarının haylazlığından, züppeliğinden bıkan Şaban Mehmet'e baş vurur. Onları yönlendirebilecek otoritere ihtiyacı vardır. Mehmet kumar ve avrat işleriyle uğraşmamaya yemin etmiştir ama, yine arkadaş hatırı için Şaban'a evet yerleşir.
Şaban memnundur bu durumdan. Ele avuca sığmayan üç yaramaz kızını Mehmet'e emanet ederek gönül rahatlığıyla Silvan Mehmet aşçıyı ve hizmetçileri izine gönderir. Tüm işleri kızlar yapmaktadır. Villadaki kontrolü tek başına eline geçiren Mehmet, birtakım yasaklar da koyar kızlara. Dışarı çıkamayacaklar sigara içemeyecekler, telefon edemeyeceklerdir. Genç bir uşakla kızları iyice kontrol altına almıştır Mehmet. Keyfi de yerindedir.

Kızlar bu baskıdan kurtulabilmenin yollarını aramaktadırlar, yemekleri tuzlu yaparlar, içkileri birbiriyle karıştırarak Mehmet'i sarhoş etmeye çalışırlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, tüm çabaları boşuna. Birlikte eğlendikleri arkadaşları da kızları merak edip onları Mehmet'in elinden kurtarmak için kabadayı tutarlar, Mehmet hepsini döver.
Tüm bunlar yaşanırken evin en küçük kızı Nesrin (Fatma Karanfil) çocuksu bir duyguyla gönlünü Mehmet'e kaptırmıştır. Şaban eve döndüğünde kızlarının artık uslandıklarını görür ve çok sevinir. rahatlamıştır. Ama Silvan Mehmet yoktur ortalıkta. Kızlarla uğraşmaktan sıkılıp köyüne dönmüştür. Onun kendine özgü yöntemiyle kişiliklerini bulan ve hayatı tanıyan, bu süre zarfında da ona iyice alışan kızlar Mehmet'in yeniden villaya dönmesini isterler. En çok isteyen de hayranı, küçük kız Nesrin'dir.

Dayanamayıp Mehmet'i aramaya çıkarlar ve kent dışındaki gece kondu mahallesinde onu bulduklarında bir gerçekle karşılaşırlar. Mehmet evlidir ve mahallenin meydanında beş çocuğuyla top oynaktadır. Mehmet onları karşılar. Nesrin'in gözleri yaşarmıştır... “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder