Powered By Blogger

14 Nisan 2018 Cumartesi

SİLAH ARKADAŞLARI (1977)


Yönetmen: Osman F. Seden
Senaryo: Erdoğan Tünaş
Kamera: Orhan Kapkı
Yapım: Sezer Film/Berker İnanoğlu

Oyuncular: Kadir İnanır (Murat), Perihan Savaş (Sevda), Eşref Kolçak (Fahri), Beyk İmamverdi (Kemal), Kadir Savun (Kadir), Reha Yurdakul (Zeki), Süha Eğriboz (Çete reisi), Baki Tamer, İlhan Hemşeri, Feridun Küçükakdere, Ceyhan Cem, Karga Kemal

Konu: Kemal başarılı bir komiser, Murat acar bir gazeteci, Fahri kanunsuz işler çeviren bir iş adamı ve Kadir lokantacıdır. Bunların ortak özellikleri ise yıllar evvel Kıbrıs'ta birlikte savaşan onbaşılar olmalarıdır. Onlar, beraberlikleri asla bozulmayan, yılın bir günü mutlaka bir araya gelen eski dostlardır. Murat, büyük bir kaçakçılık haberi alır. İş adamı Zeki'nin (Reha Yurdakul) gemisinde kaçak silahlar bulunmuştur. Zeki, gemisinde bulunan silahları inkar eder ve haberinin olmadığını söyler. Birkaç gün sonra Zeki'nin küçük oğlu kaçırılır. Çocuğu kaçıran mafya babası (Süheyl Eğriboz), Zeki'yi tehdit ederek bir kaçakçılık işi daha yapacaklarını silahları gemilerine yüklemelerine izin vermesini, yoksa çocuğu öldüreceğini söyler.

Çocuğun kaçırılma haberi polise ulaşır. Fakat Zeki polise yalan söyleyerek oğlunun halasında olduğunu söyler. Polis, Murat’la aynı gazetede çalışan Sevda'yı (Perihan Savaş) kullanarak, Zeki'nin evinde gör-dükleri eski bir eroin kaçakçısı olan İsmet'i yakalar ondan çocuğun yerini öğrenirler. Çocuğu saklayan Abbas'ın evine girerek kurtarırlar. Babasına götürürler. Oğlunun, susturulmak için kaçırıldığını bildiklerini söylerler. Zeki, polise her şeyi anlatacağını bildirir.
Fakat ertesi sabah evinin havuzunda ölü bulunur. Murat, gazetede bunlara savaş açacağını, tüm bildiklerini haber yapa-cağını Kemal’e söyler. Kemal buna pek razı olmasa da, suçluları ortaya çıkarmak için başka çareleri yoktur. Mafya, Murat'ın haberlerinden rahatsız olur. Murat’la bağlantı kurarak, kalemini satın almak istediklerini söylerler. Ancak Kemal, Murat'ı göndermez. Kendisi gider ve mafyanın tuzağına düşerek ölür. Murat, Kemal'in ölümünden kendini suçlar, bu suçlu psikolojisiyle Zeki'nin çocuğunu da evlat edinir, Kemal'in öcünü almaya yemin eder. Abbas'ın izini bulur ve onu konuşturur. Abbas, Necati-İbrahim-Servet beylerin isimlerini verir. Sırasıyla adamların evine gider ama onları öldürülmüş olarak bulur. Murat'tan kurtulmak isteyen Abbas, öldürülen komiser Kemal'in karısı Nurten'i tehdit ederek Murat’a telefon ettirip evine gelmesini sağlar. Ancak Murat, Nurten'in kendisine "gazeteci" diye hitap etmesinden şüphelenir ve çelik yelek giyer eve gider. Abbas ve adamları, Murat'a ateş ederek oradan kaçarlar.

Ölümden dönen Murat, son olarak Ser-vet'in evine gider. Onu da bulur ama hemen oradan gitmez. Biraz bekler, katil de henüz evdedir. Katilin peşine düşer ve onu evine kadar takip eder. Sonunda onunla yüz yüze gelir. Fakat bu kışı Kıbrıslı onbaşı Fahri'dir. Fahri, Kemal'i vurmadığını, asıl onu öldürenleri öldürerek onun intikamını aldığını söylerler. Murat ona inanmaz ve vuruşurlar. Fahri tutuklanır. “Gülşah Nezaket Maraşlı, “Osman Fahir Sedenle Türk Sinemasında Düet” syf, 208”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder