Powered By Blogger

10 Ekim 2015 Cumartesi

CENGİZ HAN’IN HAZİNELERİ “Karaoğlan” (1962)

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Suat Yalaz (Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun aynı isimli romanından)
Kamera: Çetin Gürtop
Müzik: Yalçın Tura
Yapım:Yerli Film / Atıf Yılmaz, Orhan Günşiray


Reji Ast: Çetin İnanç, Türküler: Ruhi Su Sanat Yönetmeni: Niyazi

oyuncular: Orhan Günşİray, Fatma Girik. Öztürk Serengil, Aysel Tanju, Atıf Kaptan, Sami Hazinses, Nuri Altınok, Mümtaz Ener, Tülay Akatlar, Atilla Tokatlı, Ece Han, Hüse-yin Salıcı, Öztürk Serengil, Aysel Tanju, Sami Hazinses, Tülay Akatlar, Ruhi Su, Nahire Kaşay, Tanju Gençkurt, Yusuf Çağatay, Ahmet Turgutlu, Bülent Aktaş, Cevdet Balıkçı, Ayşe Nur, Feryal Altınbaş, Alev Kaşay, Enver Koçyiğit, Abdurrahman Öztürk, Zeki Taycı, Osman Altay, Mehmet Öztürk, Reşit Çıldam, Gülten Ceylan


Konu: Hanların Hanı Cengiz Han'ın oğlu çağatay Han (Mümtaz Ener) babasının mezarıyla ona ait olan hazinenin yerini bulana güzelller güzeli kızı Tolunay'ı (Tülay Akatlar) vereceğini vaat eder. Bu arada Karaoğlan (Orhan Günşıray) adlı bir çoban da sırf inat ollsun diye bu işe soyunup me-zarla hazinenin peşine takılır. Bu arayış sırasında Kubilay Han (Öztürk Serengil) ve adamları bu işin peşinde koşanlara zorluk çıkarmaya başlar. Ama Karaoğğlan bu zorluklardan hiç yılmadan hazinenin izini sürmeye deevam eder. Bu yolculuğu sıra-sında Sümbül (Fatma Girik) addII bir kızla tanışır ve daha önce de beraber olduğu Çakır'la (Saami Hazinses) ayrılmaz bir üçlü olurlar.


Çöllerdeki uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Karaoğlan meezarı bulur. Bu kez de Bahadır Otsukharcı (Nuri Altıok) çıkar karrşısına. Onunla istemeden dövüşür ama sonradan onun düşşmanı değil babası olduğunu anlar. Karaoğlan'ın dönüş yolculuuğu da tehlikelerle kuşatılmış olur. Ama her bir güçlüğü yenerek müjdesiniÇağatay Han'a ulaştırmayı başarır.


► Ölen Cengiz Han (ve hazineleri) bilinmeyen bir yere gömülür. Çoban Memiş'in Ka-raoğlan diye anılan adsız oğlu, oba gençlerinin sürekli alayları karşısında, Cengiz Han'ın hazinesini bulacağını ve güzeller güzeli torunu Tolunay'ı da alacağını söyler, hazineyi bulma yarışına diğer yarışmacılarla katılır. Otsokarcı hazinenin aranmasına karşıdır. Yarışmacılar doğa ile (Gobi çölü kum fırtınası) mücadele ederken birbirlerini de engellemeye çalışırlar.
Karaoğlan yanına at uşağı olarak kaz gagası Çalık’ı da almıştır. yolda yanlarına Çavdar Tarlası adını verdiği Sünbül ve Ateş Parçası da katılır. Çölde, Karaoğlan'ın sürekli çatıştığı Hülagü'nün zehirlediği kuyudan su içen Ateş Parçası ölür, sonunda Otüğen ormanına ulaşırlar; Karaoğlan, mezarı ve hazineyi bulur, Otsokarcı hazineyi beklemektedir, çatışırlar, Karaoğlan yenilir, Otsokarcı'nın babası olduğunu öğrenir artık bir adı vardır. Hülagü'nün yaptığı kötülüklerin hesabı sorulur. Karaoğlan Tolunay'ı hak etmiştir ama Çavdar Tarlası'nı seçer. Kazanoğlu'nun romanı ile Yalaz'ın çizgiromanı detayda farklılıklar gösterirler, Yalaz, Karaoğlan tipini değişikliğe uğratarak kendi yazdığı/çizdiği çizgi roman da sürdürür. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye” syf; 113)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder