Powered By Blogger

9 Ekim 2015 Cuma

ZAVALLI NECDET (1961)

Senaryo ve Yönetmen Nevzat Pesen
Eser Saffet Nezihi

Foto Direktörü Mikael Filmeridis
Yapım Pesen Film / Nevzat Pesen

(Acar Film stüdyosunda hazırlanmıştır)

Oyuncular: Göksel Arsoy (Necdet), Belgin Doruk (Meliha), Nuray Uslu (Müzehher), Suna Pekuysal (Suna), Nezahat Tanyeri (Makbule), Şahin Tek, Atilla Sun, Sedat De-mir, Nezihe Güler (Dadı), Memduh Alpar (Doktor), Eyüp Sabri (Meliha’nın babası), Küçük Yıldız: Nida Sun


Konu: Necdet. İstanbul Teknik’i bitirmiş bir mühendis. annesi Makbule ve Suna ile beraber. Şişli’de, Orhanların evinde yaşı-yorlar. Babası ‘içki yüzünden’ ölmüş. Bir arkadaşı da Meliha Nesrin. Abisi Saffet, babası ve annesi ile beraber oturuyor. Saffet, Suna ile evlenmek üzere. Meliha da Necdet’in hovardalıklarına çok kızgın. Bu nedenle, işin sonunu pek düşünmeden delikanlının müteahhit arkadaşı Şemsi’nin evlilik önerisini kabul eder. Kahramanımız eski huylarını çoktan bırakmış ama bu duru-mu genç kıza bir türlü anlatamıyor.


Aşk nedeniyle ayılıp bayıldıkça adı sinir hastasına çıkıyor. Suna ve Meliha’nın evlendikleri gece bile herkes, yapacak başka şey yokmuş gibi, delikanlının ‘sinir tedavisi’ için kafa yoruyordu. Suna sorunun çözümünü bulmuş ; “.


.Abimin hastalığının en iyi ilacı müzik nameleridir.” Sonraki sahnede Meliha ve Turan’ı, sabah sabah, ellerinde keman ve mızıka Necdet’i, hem de yatak odasında, ‘tedavi’ ederken görüyoruz. Çaldıkları parçalar; ‘Ramona’ (1927) (Mabel Wayne) ve ‘Around the World’ (1956) (Victor Young) Bu sırada odada İbrahim yok ve Meliha, sonradan, Necdet’le arasına girme-sin diye İbrahim’den olan çocuğunu düşü-rüyor. Arkadaşına ihanet etmek istemeyen Necdet, Tarabya’ya Cingöz’ün yanına gider. Suat ve Necip’ten farklı olarak, ‘tutkularına kapılıp’, o yağmurlu gecedebirbirlerinin olurlar. Delikanlıyı çok seven bir kişi daha var. Halasının kızı Müzehher. Kalp hastası. Necdet, annesinin ısrarına dayana-mayıp onunla nişanlanır. Kıskançlıktan ne yaptığını bilemez durumdaki Meliha, genç kıza çok kötü davranmaktadır. Necdet’e nişanlısından ayrılmasını söyler. Nedeni, ‘o meşum geceden beri karnında taşıdığı canlı hatıra’ymış. Durumu anlayan Müzehher’in kalbi daha fazla dayanamaz.

Meliha, kocasından boşanıp ona geleceğini söylediğinde Necdet çözümü yaşamına son vermekte bulur. Müzehher’in yanına gömülür. Meliha da kızını doğururken ölüyor. Yan yana üç mezar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder