Powered By Blogger

7 Ekim 2015 Çarşamba

KIZIL VAZO (1961)

Yönetmen Atıf Yılmaz
Senaryo Vedat Türkali (Peride Celal'in aynı isimli romanından)
Foto Direktörü Manasi Filmeridis
Yapım Güven Film / Yoakim D. Filmeridis


Prodüksiyon Müdürü: Semih Sezerli, Prodüksiyon Asistanı: Gani Maraşlıoğlu, Dekoratör: Fethi Oğuz, Set Amiri: Danyal Topatan, Asistan: Mustafa Oğuz, Kamera Asistanları: Nedim Akanlar, Hüseyin Karındoyuran, Feyzi Eryılmaz, Işıklar: Kenan Eryılmaz, Sesleri Alan: Lâmi Kamil, Laboratuvar: Mihal Skarpeti, Recai Karataş, Montaj: Mehmet Bozkuş, Negatif Montaj: Ali Berkan, Müzik: Yalçın Tura, (Acar Film Stüdyosunda seslendirilmiş ve hazırlanmıştır. )


Oyuncular: Göksel Arsoy, Belgin Doruk, Şaziye Moral, Ahmet Tarık Tekçe, Sevim Emre, Mümtaz Ener, Hayati Hamzaoğlu, Hüseyin Baradan, Bilge Zobu, Muazzez Arçay, Bilkay Tekben, Hüseyin Baradan, Muazzez Arçasy, Mehnmet Bahadır, Osman Türkoğlu, İhsan toru0, Yusuf Çağatay, Ab-dullah Ataç, Sevda Sel, Turan Jilet, Sevim Çağatay,

KONU: Aileleri arasında sürüp giden kan davasına karşılık, sevişen iki gencin öyküsü.


► Aynı yönetmenle yapılan ikinci çevrimde, farklı olarak önce Tosunoğlu ailesini tanırız. Sönmezoğlu ailesiyle aralarında 60 yıllık bir kan davası var. Şevket, Sirkeci Limanında oğlu Rıza’ya verip veriştiriyordu ; “..Sana düşerdi ailenin namusunu temizle-mek. Yapmadın. Yüzümü kara çıkardın.” 


Rıza..Mesleği, önceki yapıtlardan değişik . Bu kez bir doktor. Kan davasına karşı çıktıkça babası deliriyor ; “Keşke seni hiç okutmasaydım. Namus nedir, şeref nedir bunları bilmez olmuşsun.”

İlginçtir, delikanlı, kanlıları Kemal ve kızı Azi-ze’yi isim olarak bile tanımıyor. Genç kız ise kan davasından da habersiz. Babasına ‘bir şehirden ötekine taşınıp durmalarının’ nedenini soruyor. “Hayatımızda garip bir ‘şey’ vardı ve bu ‘şey’ benden gizleniyordu.


Önceki yapıtlarda, iki aile arasındaki sorun dede Sönmezoğlu’nun Esma’yı 50 yıl önce kaçırmasıyla başlarken burada genç kızı Kemal kaçırıyor (25 yıl önce). “Saadetimiz çok sürmemişti. Azize’nin doğumundan sonra Esma’nın kardeşleri saklandığımız yeri bastılar. Esma’yı gözlerimin önünde kurşunladılar. Çıldırmıştım. Esma’nın iki kardeşini de öldürdüm. Üçüncüsü, Rıza’nın babası Şevket, ağır yaralı olarak kurtuldu.” Kemal, filmin sonuna doğru Hüseyin’e bunları anlatıyor. Roman ve ilk çevrimde, aralarında kan bağı yokken bu kez Azize, Rıza’nın hala kızı.Erguvan Gazinosu. Azize, arkadaşları Hüseyin ve Nermin’le eğleniyor. Rıza Hüseyin’in ‘tıbbiyeden arkadaşı’ ve kız kardeşi Nermin’le ‘bir çocukluk aşkı’ yaşamış.Delikanlı ilerde güzel Azize için “Bir gün içinde değiştirdi beni. Garip bir mutluluk tattırdı bana. Apansız huzura kavuştum” diyecek-tir. Genç kız ve babası son olarak Gülçeşme’de Kuleli Köşk’e yerleşmişler. Kemal, uçan kuştan kuşkulanan biri ama artık basireti mi bağlandı nedir Şevket’in adamı Hamdi’yi bahçıvan olarak işe alıyor. ‘Çoktandır Hüseyin’i müstakbel damadı olarak düşünüyordu’. Azize’nin Rıza’yı seçtiğini üstelik onun bir Tosunoğlu olduğunu öğrenince işler karışıyor. Sönmezoğlu ailesi, her zaman olduğu gibi başka yere gitmek üzereyken gözü dönmüş durumdaki Şevket, Kemal’i öldürür ve Azize’yi yaralar. Sonraki bir gün, yarım bıraktığı işi tamamlamak ve zümrütlü altını almak için geri gelir. Rıza ona engel olmaya çalışıyor. Roman ve ilk çevrimden daha değişik bir şekilde, oğluyla boğuşurken kendini vurur. (Murat Çelenligil)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder