Powered By Blogger

10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇİFTE KUMRULAR (1962)

Yönetmen: Metin Erksan
Senaryo: İlhan Engin
Kamera: Mikeal Rafaelyan

Müzik: Fecri Ebcioğlu
Yapım: As Film / Muzaffer Arslan


Oyuncular: Muhterem Nur, Ekrem Bora, Ahmet Tarık Tekçe, Sami Hazinses, Hulusi Kentmen, Necdet Tosun, Avni Dilligil, Vural Engin, Çocuk Oyuncu: Nilüfer Koçyiğit, (d: 1951)


 O. Henry'nin bir eserinden !lhan Engin'in senaryolaştırdığı "Çifte Kumrular"da fidye almak üzere kaçırılan bir çocuğun komik hikayesi anlatılır. İki adam, fidye almak için zengin bir ailenin dokuz yaşındaki biraz fazla haşarı kızlarını kaçırır. Bu iki adam çocuğun ailesine telefon edip, "Eğer çocuğunuzu canlı olarak görmek istiyorsanız, vereceğimiz adrese şu kadar para gönderin" derler ve olanlar olur. Kızın babası çocuk hırsızlarını adeta minnet, teşekkür sözleriyle karşılar. Baba çocuğunu kaçıranlara "Aman, benden uzak tutun da, ne yaparsanız yapın, isterseniz öldürün" diyerek bu iki adamı, dokuz yaşındaki bu haşarı kızla ne yapacaklarını şaşırmış bir halde ortada bırakıverir.

"Çifte Kumrular" Ayşecik'i meşhur etmiş As Filmin, Ayşecik'in başka bir film şirketiyle anlaşması üzerine çektiği bir çocuk filmidir. Ayşecik'e rakip olarak bu filmde, o dönemin çocuk oyuncularından olan Nilüfer Koçyiğit'i oynatırlar. Metin Erkksan, prodüktöre "Çifte Kumrular"ın Ayşecik filmleri gibi olamayacağını söyler ve filmin sonunda da bu görüşünde haklı olduğu ortaya çıkar:


Ayşecikler dramdı. Büyüklerden daha büyük konuşan, çok bilmiş bir çocuk tipiydi Ayşecik. 'Çifte Kumrular'daki çocuk böyle değildi. Haşarı, yaramaz bir çocuktu. Dolayısıyla, Nilüfer'in çok kabiliyetli bir çocuk oyuncu olmasına rağmen, bu filmin Ayşeciklde rakip olması düşünülemezdi. “Metin Erksan Sineması, “Birsen Altıner, syf, 50 ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder