Powered By Blogger

8 Ekim 2015 Perşembe

MAHALLE ARKADAŞLARI (1961)

Senaryo ve Yönetmen Metin Erksan
Kamera Mengü Yeğin, Fethi Mürenler
Müzik ve Şarkılar Abdullah Yüce
Yapım Ergenekon Film / Nejat Duru


Oyuncular: Efkan Efekan, Suphi Kaner, Suna Selen, Kadir Savun, Semih Sezerli, Suzan Avcı, Mümtaz Ener, Erol Taş, Senih Orkan


Arkadaşlık Üzerine Bir Film: 'Mahalle Arkadaşları"


Konu: Metin Erksan, "Gecelerin Ötesi'nden sonra hemen hemen aynı kadroyla aynı yapım şirketi adına "Mahalle Arkadaşları’nı çeker. Aynı mahallede oturan bir grup sıradan insanın maceralarını anlatan film, arkadaşlık teması üzerine kurulmuş bir çalışmadır. Haliç'te çatana kaptanlığı yapan bir adamla zengin bir kızın aşkının evliliğe dönüşmesi için, mahalle arkadaşlarının desteğinin anlatıldığı film, "Gecelerin Ötesi" gibi ağır bir trajedi havasından uzak, trajikomik bir filmdir.


Yönetmen üç çeşit arkadaşlık olduğuna inanıyor. Mahalle arkadaşlığı, asker arkadaşlığı ve hapishane arkadaşlığı... Buna bir de hastane arkadaşlığını ekleyebiliriz. Metin Erksan, artık mahalle arkadaşlığının kalmadığını vurgularken, "Mahalle Arkadaşları"ndaki Haliç görüntülerinin kalmadığını da hatırlatıyor: Film, Haliç'te geçen mahalli bir filmdi. Şimdi o Haliç kayboldu. Bu film Haliç nostaljisi açısından son derece önemli. Halic'in kıyısındaki gemi tezgâhlan, evler, mahalleler, iskeleler, Haliç va-purları, Haliç mahallelerinde oturaninsanlar, boş arsalar, Ayvansaray, surlar vs. gibi arlık göremeyeceğimiz çevre manzaraları içermesi açısından ''Mahalle Arkadaşları'nı önemli bir belgesel olarak kabul edebiliriz. “”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder