Powered By Blogger

6 Ekim 2015 Salı

GÜNEŞ DOĞMASIN (1961)

Yönetmen Memduh Ün
Senaryo Halit Refiğ, Orhan Elmas (Graham Green'in “This Gun For Hire - Satılmış Adam” isimli romanından)
Operatör Şevki Kıymaz, Memduh Yükman
Yapım Uğur Film / Memduh Ün, Ege İşletmesi: Gürbüzler Film


Reji Asistanları:
Erdoğan Tokatlı, Tunç Başaran, Prodüksiyon Amiri: Adnan Uğur, Prodüksiyon Asistanı: Nadi Saraç, Sesleri Alanlar: Yorgo İlyadis, Ar Direktör: Niyazi Er, Set Direktör: Nuri İnal, Prodüksiyon Asistanı: Naci Saraç, Laboratuar: Cemil Orhon, Montaj-Senkron: Metin Miroğlu, (Kemal Film platosunda çekilmiş, Day Film stüdyosunda seslendirilmiş, Ören Film stüdyosunda hazırlanmıştır. )


Oyuncular: Göksel Arsoy, Nilüfer Aydan, Reha Yurdakul, Suphi Kaner, Ulvi Uraz, Ah-met Tarık Tekçe, Senih Okran, Niyazi Er, Ümran Taşkent, M. Ali Akpınar, Hüseyin Güler, Hakkı Haktan, İclal Genç, Araksi Hebo, Senih Orkan, Çocuk Yıldız: Semiha Yangı


KONU: Kadın ticareti yapan şebekenin reisiyle kaçan karısını öldüren bir katille, onu adalete teslim etmek isteyen polis arkada-şının öyküsü.


► Ben 17-18 yaşlarındayken Silahlar Konuşuyor adlı bir film seyretmiştim, Graham Green'in bir romanından uyarlanmıştı. Başrolünde Alan Ladd oynuyordu. Gençliğimde özellikle polisiye ve kovboy filmlerini çok sevdiğim için bu filmi de çok sevmiştim. Veronica Lake polis olan Robert Preston'un sevgilisiydi. Alan Ladd yalnız yaşayan, çolak bir kiralık katildi. Bir politikacıyı öldürmesini istiyorlardı ondan, o da oldürüyordu adamı. Kaçarken yanına polisin sevgilisini de alıyordu. Aralarında platonik bir duygu doğuyordu. Sisli bir havada polisler kıstırıyordu onları bir yerde. Veronica Lake, Ladd'in şapkasını takıyor, pardösüsunü giyip sisli havadan faydalanıp kendisine Alan Ladd süsü vererek koşmaya başlıyor, polisleri peşinden sürüklüyordu. Finalde Robert Preston kiralık katil Alan Ladd'ı oldurüyordu.


Hem bu filmin etkisiyle, hem de Ölüm Peşimizde'nin büyük ticari başarısının verdiği güvenle çektim Güneş Doğmasın'ı. Halit Refiğ ve Orhan Elmas senaryoyu yazarken, doğrudan Green'in romanından yola çıkmışlardı, ama senaryo bambaşka bir şekil almıştı. Graham Green'den üçlü ilişkiden başka bir şey kalmamıştı. Çok düzgün çektiğim bir film bu; ama gereken ilgiyi seyirciden bulmadı, vasat bir iş yaptı 5-6 civarında.


Dostum olan Artist dergisinin sahiplerinden Recep Ekicigil, nasıl böyle bir film yaparsın, anlamadım dedi bana, Göksel caneiğer arkadaşının sevgilisiyle aşk yaşıyor. Bu sahici yaşamda oluyor, ama bizim seyirci için kabul edilebilir bir şey değil diye ekledi. Bu yüzden filmin belli yerlerini kestik, Nilüfer Aydan'ı polis rolündeki Reha Yurdakul'un kardeşi gibi göstermeye çalıştık. Ama hiçbir şey değişınedi. Güneş Doğmasın'ın ticari başarısı gene de vasatı aşamadı. (Memduh Ün Filmlerini Anlatgıyor – Vadullah Taş)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder