Powered By Blogger

3 Kasım 2022 Perşembe

 

MEMÜ ZİN (1991)



Yönetmen: Ümit Elçi, Senaryo Hamza Özbal, Ümit Elçi, Görüntü Yönetmeni: Salih Dikisçi; Müzik: Mazlum Çimen Yapım: Aksiyon Yapımcılık/ Kadir Yılmaz Kurgu: İsmail Kalkan, Sanat Yönetmeni: Suna Çiftçi, (Kültür Bakanlığı katkılarıyla).

Oyuncular: Füsun Demirel (Dadı Hayzehun), Halil Ergün (Zeyndin Bey), Yalçın Dümer (Mem), Meltem Doğanay

 

 (Zin), Levent Güner (Tajdin), Eser Giray (Siti), Erdal Gülver (Beko)

 ÖDÜL:

Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü (1992)

Konu: Film günümüzde bir Nevruz şenliği sırasında ellerinde meşaleler bulunan erkeklerin yamaçtan aşağı inip Demirci Kava’yı canlandıran kişinin etrafına toplandıkları görkemli bir sahneyle açılıyor. Şenlik sürerken bir dedenin etrafına toplanan delikanlılar ondan Nevruz kutlamasının anlamını, ardından da "Mem ve Zin"in masalını dinliyor. Botanlı "bey soyundan iki yiğit", Mem ve Tajdin, Zeyndin Bey’in güzeller güzeli iki kız kardeşi Zin ve Siti’nin kılık değiştirip Nevruz şenliğine katılacaklarını haber alınca aynı yöntemi uygulayıp onları görmeye karar veriyorlar. Oğlan kılığında iki kızla, kadın kılığında iki delikanlı karşılaşır karşılaşmaz birbirlerine aşık oluyor. Ardından gelişen ve geleneklerce şekillenen olaylarda Tajdin ve Siti evleniyor ama zalim Beko yüzünden Mem zindana atılıyor, Zin üzüntüsünden yatağa düşüyor. Bütün aşk masalları kavuşamayan, kötüler tarafından ayrılan, öldürülen, intihar etmek zorunda kalan aşıklar üzerinedir.

Not: Ehmede Xani’nin “Ahmmedi Hani” isimli eserinden.

4 Üç yüz yıl öncesine dayandığı söylenen "Mem ve Zin" destanının beyazperde uyarlamasının ana mekanı Hasankeyf. Kayalara oyulmuş bu eşsiz Artuklu kenti, mağaraları ve Dicle manzarasıyla gayet iyi değerlendirilmiş. Güneydoğu Anadolu bölgesine aşina olanlar birkaç sahnede Midyat sokaklarını, dantel gibi işlenmis taş işçiliğini hemen tanıyabilir. Korunmuş tarihi eserler sanat yönetmeninin işini oldukça kolaylaştırmış olmalı. Ancak dekor ve kostüm bir tarihi destandan beklendiği kadar değil.

"Mem ve Zin" destanının aslı nasıldır bilemem ama senaryo ve karakterleri Şekspiryen izler taşıyor. Shakespeare karakterleri gibi kılık değiştirip dolaşıyorlar. Zin’in sevecen dadısı Hayzehun Jülyet’in dadısına (Romeo ve Jülyet), Zin’in ağabeyi Zeyndin Bey’in zalim kahyası Beko Iago’ya (Othello) çok benziyor.

Genel olarak özenle gerçekleştirilmiş bir yapım "Mem ve Zin". Eğer kostümlü filmlere itirazınız yoksa sıkılmadan izlersiniz. Ancak çok durağan oluşu sabrımızı zorluyor. Neredeyse yarı yarıya kısaltmak mümkün. Aşıkların oturarak, yatarak, sabit bir noktaya bakarak acı çektiği sahneler çok sık yineleniyor.



FİLMİ İZLE 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder