Powered By Blogger

22 Aralık 2022 Perşembe

 

AURA (2006)


Senaryo ve Yönetmen: Orhan Oğuz, Görüntü Yönetmeni: Ümit Ardabak, Müzik: Murat Evgin, Yapım: 7. Sanat/Arafat Şavata Kurgu: Mevlut Koçak, Negatif Kayıt: Cem Taşkara, Kameraman: Emir İlboğa, Film Baskı: İlker Şen, Negatif Kurgu: Kadir Burç, Renk: Tolga Girici, Renk Asistanı: Çetin Yılmaz, Kostüm Sorumlusu: Nildağ Kılıç, Ses Tasarım: Bayram Karaman, Final Miks: Soner Koç

Oyuncular: Gani Şavata, Töre Anadolu, Ahmet Satılmış, Mahmut Bintepe, Reyhan Karaçam

Konu: Haydar, cemaatinden yol düşkünü cezası alır. Oysa asıl suçlu ağabeyi Şahin'dir. Yol düşkünü Haydar ile yezidi Yezide'nin yolları kesişir. Öksüz büyüyen Yezide'nin bundan sonraki hayat hikayesi bir auraya dönüşür. İki soyguncunun serüveni de bu auraya karışır.

Konu: Haydar, cemaatinden yol düşkünü cezası alır. Oysa asıl suçlu ağabeyi Şahin'dir. Yol düşkünü Haydar ile yezidi Yezide'nin yolları kesişir. Öksüz büyü Yezide'nin bundan sonraki hayat hikayesi bir Auraya dönüşür. İki soyguncunun serüveni de bu Auraya karışır.

 Doğu’da töreler, aşk ve zülum

Ağabeyinin suçunu yüklenerek cemaati ile kötü kişi olan Haydar’ın yolu, bir yezidi kızıyla kesişir. Törelerin yoğun biçimde hakim olduğu bu yörede aşk da, mutluluk da, kurtuluş da Kaf dağının ardında gözükmektedir.

 

Gani Rüzgar Şavata sinemamızda yeni bir Yılmaz Güney olmayı umdu. Ama bu mümkün müydü? Ne ülkede ve sinemada o koşullar var, ne de Güney’in yeteneği kolay kolay bulunur... Bu son çaba da “Güneyvari bir hikayenin” ve onun sinemasına özgü sert ve vurucu sahnelerin karışımıyla oluşuyor. Deneyimli yönetmen Orhan Oğuz, bu tehlikeli maceradan belli bir başarıyla çıkıyor, gemiyi karaya oturtmuyor. Ama öncelikle senaryo öylesine zayıf ki...Örneğin müze soygunu sahnesi son derece beceriksizce. Ayrıca soygunculardan birinin bir çocuğu sevmesi uzun uzun gösterilirken, öbürünün çalınan gerdanlıkla gelmesi ve yola çıkmaları sahnesi yok!...Acaba kurgu masasında mı unutuldu? Müzik ise biraz aşırı kullanılmış, ama yine de iyi. Biraz 70’ler sinemasını, yer yer de günümüzün TV dizilerini çağrıştıran orta karar bir film. (Atilla Dorsay)


FİLMİ İZLE 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder