Powered By Blogger

22 Aralık 2022 Perşembe

 

 DÜNYAYI KURTARAN ADAMIN OĞLU (2006) 


Yönetmen: Kartal Tibet, Senaryo: Murat Boyacıoğlu, Görüntü Yönetmeni: Tolga Kutlar, Müzik: Garo Mafyan, Yapım: Tiglon, Zero Film/Şenol Zincir, Kemal Kaplanoğlu, Cengiz Çağatay Postprodüksiyon Süpervizörü: Başaran Şimşek, Görsel Efekt Süpervizörü: Cengiz Çilek, Yönetmen Yardımcısı: Edgü Karaadam, Makyöz: Mediha Şafak, Kuaför: Şahin Gül, Efekt Danışmanı: Cihat Parlak, Kostüm: Fulya Cerit, Işık Şefi: Engin Altıntaş, Kurgu: Bora Gökşingöl, Sanat Yönetmeni: Sırma Bradley, Senaryo Danışmanı: Kartal Tibet, Cüneyt Arkın, Kostüm Tasarım : Sıla Özgün, Nihal Çelik, Set Amiri: Sadun Demirkapı, Kostüm: Fulya Cerit, 1. Yön. Ast.: Senem Erol, 2. Yön. Ast. İnci Balabanoğlu, 3. Yön. Ast.: Fatih Doğan, 4. Yön. Ast.: Aslı Gözütok, Ses Premix: Hasan Şakacı, Uygulayıcı Yapımcı: Menderes Demir, Yardımcı Sanat Yönetmeni: Nergiz Çalışkan, Dublaj Yönetmeni: Nevzat Çankara, Dublaj Yardımcıları: Melih Ceylan, Faruk Üstün, Yapım Koordinatörü: Aslı Çökük, Prodüksiyon Amiri: Güven Cengiz, Zeyno Sürek, Yapım Yardımcıları: Burak Akdeniz, Cenk Çağatay, Nadir Duman, Devrim Zencir, Sanat Departmanı: Nergis Çalışkan, 1. Kamera Ast.: Burak Kandir, Kamera Asistanı: Deniz Arslan, Önder Güral, Işık Tejnisyenleri: Halil Demir, Altan Balta, Sezer Yıldız, Hüseyin Coşkun, Mustafa Bayram, Şerif Adnan Atar, Coşkun Arı, Erkan Demirtaş, İbrahim Uzelli, Set Teknisyenleri: Kenan Parlak, Murat Küçük, Ferah Caner Aksoy, Kopya Baskı: Mustafa Koç, Ersan Gümüş, Ayhan Kısa, Film Yıkama: Orhan Turgut, İlhan Özkan, Aydın Yeniçeri, Erehan Çakır, Sinan Kılıç, Süleyman Göktaş, Cengiz Koç, Renk Düzeltme: Burcu Doğanay,

Oyuncular: Cüneyt Arkın (Dünyayı Kurtaran adam), Mehmet Ali Erbil (Zaldabar/Kartal Kaptan), Deniz Seki (Gonca), Pascal Nouma (Çelik), Ayşen Gruda (Safiye Ana), Günay Karacaoğlu (Teorik Tuğçe), Ali Erkazan (Kazancı Cemal), Burcu Kara (Prenses Maya), İsmail İncekara (Dogibus), Sinem Kobal (Bianca), Veysel Diker (Doktor), Yavıuz Seçkin (Anadol), Burak Hakkı (Gökmen), Alp Kırşan (Spothi), Haldun Boysan (Kazu), Misak Toros (Osman), Şebnem Schaeffer (Zoldabar Kız), Pakize Suda (Zhisa), Burak Sergen (Uga), Didem Erol (Carolina), Hakan Vanlı (Cenap), Bayazıt Gülercan (Orion birliği başkanı), FerdiKurtuldu (Gölbaşı), İsrafil Köse, Aysun Koşbay, Asuman Şener, Hanifi Aslan (Kapkapçı), Miraç Bayramoğlu (Cosimodo), Erkan Geniş (Asker)

Konu: Dünyayi Kurtaran Adam, Cüneyt Arkın; bu sefer oğlu rolündeki Kartal Kaptan; Mehmet Ali Erbil ile dünyayı bir kez daha kurtarıyor. Hiçbir süper kahramanda olamayan fantastik çalışma yöntemleriyle dünya çapında geniş bir hayran kitlesi bulunan Dünyayı Kurtaran Adam’ın dünyayı kurtarma misyonu, oğlunun atıldığı bir uzay macerasıyla devam ediyor. Hem de hiçbir süper kahramanda olmayan bir özelliğiyle. Nerede olduğu, yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen, asla görülüp dokunulamayan bir varlık olarak izleyeceğimiz Dünyayı Kurtaran Adam, uzayda bir ışık olarak dolaşarak dünyayı koruyor… Aynı zamanda Lunatica adını verdiği bir gezegende nerdeyse dünyadakine benzer bir uygarlığın koruyuculuğunu yapan Dünyayı Kurtaran Adam, bir uzay yürüyüşü sırasında bilinmeyen bir düşmanın saldırısı sonucu uzay boşluğunda yitip giden Türk Astronotu Gökmen’i kurtarışı sırasında görülebiliyor…

Cüneyt Arkın kendi adına ithaf edilen bu film için, “beni böyle onurlandırmalarından öte, bu filmin hayata geçirilmesini bir görev bildim.” diyor. Fantastik komedi türündeki filmimiz epik, dramatik ve çizgi roman duyarlılığındaki animasyon tasarımıyla anne babaların çocuklarıyla rahatça sinemada görebileceği bir film. Bu filmden “Herkesin kendi babasının bir Dünyayı Kurtaran Adam” olabileceği fikriyle çıkmasını çok isterim. Her baba, o bilmese de, oğlu için bir süper kahramandır.

4Çetin İnanç’ın “Dünyayı Kurtaran Adam” adlı son derece kötü, ama nedense (ya da tam bu yüzden) kült olmuş filmine 24 yıl sonra gelen devam filmi, doğrusu hiç umut vermiyordu. Ama asla iyi değilse de en azından kimi erdemleri va 2055 yılında, Türklerin de artık uzayda iddialı oldukları bir çağda geçen film, en klasiğinden bir iyi ve kötü mücadelesi. Mehmet Ali Erbil’i özleyenler varsa memnun olacaklar: çünkü iki rolde birden oynuyor ve biri iyi, öbürü şeytani ikiz kardeşleri canlandırıyor. Erbil bildiğiniz gibi. Üstelik ünlü “don indirme” olayını bile filme katmayı başarmış!...Konuk oyuncular arasında kimler yok ki: ithal futbolcu Pascal Nouma kolay anlaşılmaz laflar ediyor, Asena göbek atıyor, vs.

Filmin zeka ve mizah düzeyi oldukça aşağılarda geziniyor. Dayanılan mizahın esası, uzay filmlerinin net ve teknolojik dekoruna alabildiğine alaturkalık katmak: çiğ köfte yoğurmaktan hamur açmaya, rakı içmekten çamaşır asmaya....İlk filmi kült yapan, en komik biçimde kullanılmış olan teknolojinin ilkelliği ve tüm filme sinmiş olan naiflikti. Ama çeyrek yüzyıl sonra ayni hoşgörüyü göstermek kolay değil. “Cüneyt Arkın efsanesine adanmış” olan film, gerçekten de ünlü oyuncuyu yüceltiyor. Ama Arkın’ın rolü gerçekten de küçük.

Filmin en ilginç yanı, özel efektleri. Pek çok sorun, bizim imkanlarımızla iyi çözümlenmiş ve bu tarz bir film için yeterli düzeye ulaşmış. Özellikle küçük yaştakileri ilgilendirecek olan filmde, en azından bu alanda gösterilen tüm o emeği pas geçmemek gerekir diye düşünüyorum. (Atilla Dorsay)

FİLMİ İZLE 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder