Powered By Blogger

15 Aralık 2022 Perşembe

 

AYNA (2001) 


Senaryo ve Yönetmen Hakan Şahin Görüntü Yönetmeni Richard Gustavsen Müzik Eric Satie Kurgu Hakan Şahin Yapım Zamata Film/Hakan Şahin, Leyla Şahin

Oyuncular: Uğur Polat, Ljubo Bakic, Travis Vanhill, Cengiz Temelli, Catherina Mazer, Lambert Weffen, Adnan Şahin

Konu: Kardeşinin bir kaza sonucunda boğularak ölmesinin ardından Siyasal bilimler dalında ihtisas yapmak için Kanada’ya yerleşen bir Türk öğrencisinin öyküsü. Kardeşinin ölümünün acısını unutmaya çalışan Uğur Polat, yabancısı olduğu bu ülkede ekonomik açıdan zor durumdadır. Yabancı bir dil öğrenmenin zorluğuyla okuma masraflarını karşılayamaz. Ancak şehirden bin kilometre ötede ve petrol kuyularının yakınındaki küçük bir köyde iş bulur. Iki aylık yaz tatiline çıkan Tom adlı tezgahtarın yerini alan Uğur, hazır yiyecek satan dükkan da çalışmaya başlar. Dükkanı tek başına işleten Uğur, artık mutludur. 200 kişilik bu yerleşim alanındaki tezgâhtarlık işi, önceleri hoşuna giderse de bir süre sonra sıkılmaya başlar. Giderek ruhsal dengesi bozulur, Daha çabuk sinirlenmeye başlar. iki aylık çalışma süresini tamamlar, ama Tom hala ortalarda yoktur. Her günkü koşularından birinde ormandan geçerken, başına beklenmedik ve oldukça komik bir kaza gelir. Onu, uzaktan kara bir ayı sanan civardaki iki avcı yanlışlıkla vurmuştur. Sağ kolunda büyük bir acı hisseden Uğur, yaşamının bir başka boyutuyla, ölüm korkusuyla yüz yüze gelir.

Not: Hakan bir çoğumuzun şimdiye kadar adını bile duymadığı bir Türk yönetmen. Bunun bir nedeni, 1965 doğumlu yönetmenin 15 yaşından beri dünyanın bir ucundaki Kanada'da yaşaması. Bilgisayar mühendisliği okumuş, ancak 'Bisiklet Hırsızları'nı seyretmesiyle hayatı farklı bir yola sapmış. İlk kısa filmini 30'unda çekmiş. Şahin'in ilk uzun metrajlı filmi 'Ayna', insanların kendi içlerinde verdikleri savaşı konu ediyor. Diğer filmi “Ayna..Bak ve Gör” filmiyle ilgili bir kaynak ,(kendi firma resmi internet sitesi de dahil) bulunamadı. (y.ö) Bknz: Resmi Internet sitesi: www.zamata.com/mirrorindex.html)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder