Powered By Blogger

13 Aralık 2022 Salı

 

PARÇALANMA (1998) 


Senaryo ve Yönetmen: Canan Gerede, Görüntü Yönetmeni: Peter Steuger, Sanat Yönetmeni: Selçuk Gürışık, Kurgu: Suzanne Koch, Yapım: Alfa Film/Ömer Kavur  Fransa, İzlanda, Holllanda ortak yapımı. Eurimages'in katkılarıyla.

Oyuncular: Bennu Gerede; Mahir Günşiray, Baltazar Korkmakur, Bedri Baykam, Sibel Baykam, Tuncer Necmioğlu, Cezmi Baskın, Melis Şen, Dila Yiğitoğlu, Seda çetin, Burçin Abdullah, Nihat Nikerel

Konu: İrlandalı anne Sophia Jansen 'in (Bennu Gerede) çocuklarına kavuşmak için Türkiye 'de verdiği hukuk savaşının öyküsü. Sophia, sevişerek evlendiği Halil Ateş'i (Mahir Günşıray) İzlandalı sevgilisi ile aldatmaktadır. Halil, bu ihanetin intikamını ona yaşamı boyunca acı çektirerek alma niyetindedir. Halil, kızları Ayşe ile Leyla 'yı, Türkiye 'de ki ailesinin yanına götürmek için annelerinden gerekli izni alır. ve Halil, onlan bir süre sonra geri göndereceğine dair Kuran'ın üzerine yemiş etmesine karşılık sözünde durmaz. Sophia, sevgilisiyle birlikte Türkiye'ye gelip kızlarını arar. Avukat tutup dava açar. Aşırı kıskanç ve tutucu bir yapıya sahip Halil ise, kızlarını dinsel baskı altında tutup, onları İmam Hatip Okulu 'na verir. Ayşe ile Leyla 'yı anne sevgisinden soğutarak, onları yalnızca Allah yolunda yönlendirir. Bu arada Halil, babasının (Tuncer Necmioğlu) aracılığıyla ilişki kurduğu şeyhler ve dinci örgütler, mahkemeyi etkilemeye çalışır. Sonuçta babaları tarafından beyinleri yıkanan kızlar, mahkemede annelerini istemezler. Ancak acılı anneye yargıtay yolu açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder