Powered By Blogger

25 Ocak 2016 Pazartesi

BENİM ADIM KERİM (1967)

Yönetmen:Yılmaz Güney
Senaryo Aydın Engin
Kamera: Ali Uğur
Yönetmen Asistanı: Çetin İnanç,
Yapım: Şahinler Film / Nami Dilbaz

Sesleri çeken: Marko Budiris, Negatif Montaj: Oral Özütürk, Senkron: Cevat Sezen, Laboratuvar: Cemil Orhon, Bayram Güzel, Süleyman Koyucu, Set Amirleri: Çetin ve Selahattin Kardeşler,
(Yıldız Film Stüdyosunda seslendirilmiştir.)

Oyuncular: Yılmaz Güney, Birsen Menekşeli, Tuncel Kurtiz, Erol Taş, Ali Şen, Tuncer Necmioğlu, Levent Özdilek, Danyal Topatan, Sami Tunç, Çetin İnanç, Mete Mert, Nuran Aksoy, Bahri Özkan, Erol Özdilek, Rıdvan Tükel, Hicret Gürsoy, Sami Karşıyakalı, Nuri İşitken,
Konu: Kentte birbiri ardına faili meçhul cinayetler işlenir. Milyarder Rasim Atasoy, bir deniz kıyısında ölü bulunur. İşadamı Ahmet Kargılı, düğünde kurşunlanarak öldürülür. Ardından bir konsomatris kadını vururlar. Polis, bu esrarengiz cinayetler arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırır. Bu görev, cinayet masasından Kerim'e (Yılmaz Güney) verilir. Kerim, oğlu Levent'le (Levent Özdilek) yaşayan bir polistir. Oğluyla sorunları vardır. Levent, geçmişte yaşanan bazı ailevi olaylar nedeniyle babasını sevmez. Kerim, yoğun bir çalışma temposu içindedir.
Oğluna fazla vakit ayıramaz. Levent'in isteği üzerine onu yatılı okula verir. Kendini, çevresine sümüklü böcek tüccarı olarak tanıtan Kerim, olaylarla ilgili bazı isimlerin peşindedir. Kuşku üzerine kent dışındaki bir çiftliğe gider. Cinayet şebekesinin elemanları bu çiftlikte yuvalanmışlardır. Öldürülen işadamı, holding imparatoru Ali Ağa'nın çiftliğidir burası. Çiftliği, öldürülmeden önce bir yakınına armağan etmiştir. Çiftlikte tüm bölgelere dağıtılmak üzere eroin imal edilmektedir. Kerim, çiftlikte tanıştığı Nevin'e (Nuran Aksoy), aradığı bazı kişileri sorar. Ondan bazı bilgiler alır. Nevin, şebekeden birinin karısıdır. Kocası böbrek ameliyatı için İstanbul'dadır.
Kerim, aldığı bilgiler ışığında tahkikatı genişletir. Bu kez aradığı kadın Birsen'dir (Birsen Menekşeli). Birsen, öldürülen ünlü milyarder işadamı Ali Ağa'nın kızıdır. Babasının geçmişiyle ilgili yeni bilgiler alır. Ancak, Kerim'in Birsen'le görüşmesi çete elemanlarını pirelendirir. Kendini sümüklü böcek tüccarı olarak tanıtan Kerim'den şüphelenmeye başlarlar. Durum patronlarına iletilir. Bir süreden beri ortalarda görünmeyen Halil (Tuncer Kurtiz), adamlarına emir verir. Halil, çetenin patronudur. Kerim'in ölüsünü ya da dirisini ister. Bu arada Kerim, mektupla esrarengiz bir davet alır. Kerim, bu davete giderken emniyetteki arkadaşlarına, "Eğer geriye dönemezsem, oğluma sahip çıkın," der. Ancak gittiği yeri söylemez. Kerim, arabasına atlayıp yola çıktığında takip edildiğinin farkındadır. Peşinde bir kamyon vardır. Kentin dışında bir köy yakınlarında kıstırılır. Halil'in adamlarıyla çatışmaya girer. Traktörle önü kesilir. Kavgada baygın düşen Kerim, traktörün arkasına bağlanır. Çamurlu yolda sürüklenerek çiftliğe götürülür. Bir kağnı arabası tekerleği üzerine boylu boyunca yatırılır. Bağlıdır. Başında Halil ve Nevin vardır. Nevin üzgün görünür. Zafer sarhoşluğu içinde garip kahkalalar atan Halil, Nevin'e zorla türkü söyletir. Kerim'i türkülü, şarkılı bir törenle yavaş yavaş öldürecektir. )

 Halil, yıllar önceki bir olayı hatırlar. Onun bir sorgulama sırasında nasıl dişlerini söktürdüğünü anlatır. Şimdi sıra ondadır. Kerim'e son arzusunu sorar. Kerim, oğlu Levent'i görmek istediğini söyler. Halil'in adamları Levent'i okuldan alıp, gözleri bağlı olarak getirirler. Gözleri açılır. Babasıyla konuşurken gizli bir işaret alır. Kerim, daha önce çiftliğe geldiğinde bir araba lastiği içine tabancayla bıçak koymuştur. Halil, bir adamına onları vurması için emir verip dışarı çıktığında silah seslerini duyar. Kerim'den kurtulmanın sevinciyle kahkahalar atar. Oysa, içeride vurulan Halil'in adamıdır. Levent, lastik içindeki silahı alıp babasına vermiştir. Kerim, silahıyla dışarı çıktığında Halil kaçar. Göl kıyısında, çamurlar içinde boğuşurlar. Kerim, Halil'i vurup öldürür. Çevre polisler tarafından sarılmıştır. Levent, babasını ilk kez sevdiğini anlar. Kerim, oğluna geçmişteki olayları anlatır. Öğütler verir. Araları düzelmiştir. Kerim, Birsen'i ziyaret eder. Kerim'in etkileriyle sosyetik hayatını değiştiren Birsen, kendini toprağa vermiştir. Tarlada köylü kadınlarıyla omuz omuzadır artık. (Agah Özgüç, “Bütün ilmleriyle Yılmaz Güney” syf,177)

Not: Almanya'da Ulus Video Kurumu tarafından çekilen filmin jeneriğinde, rejisör olarak Kemal Dilbaz adı geçer. Oysa filmin yönetmeni Yılmaz Güney'dir (Filmin oyuncularından Mete Mert'le yapılan 4 Mart 2004 tarihli konuşmamızdan). Kemal Dilbaz, filmin yapımcılarından biridir. Filmin senaryosunu Aydın Engin yazmış, Yılmaz Güney bazı eklemeler yapmıştır (Agah Özgüç a.g.e)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder