Powered By Blogger

22 Ekim 2024 Salı

NİYAZİ GÜL DÖRTNALA (2015)

 

 Yönetmen: Hakan Algül, Senaryo:  Vedat Özdemiroğlu, Ata Demirer, Öğünç Ersöz, Cihan Ceylan, Görüntü Yönetmeni: Gökhan Atılmış, Yapım:  BKM/ Necati Akpınar


Oyuncular: Ata Demirer (Niyazi Gül), Demet Akbağ (Sultan Şahmerdan), Levent Ülgen (Rıza), Şebnem Bozoklu (Hediye), Ferit Kaya (Mahmut), Ayşe Nil Şamlıoğlu (Naciye), Merve Atılmış (Gazeteci kız), Kevork Malikyan (Süleyman), Tolga Coşkun (Bakkal), Kıvanç Baran Arslan (Metin), Erol Aksoy (Niyazi'nin Dedesi), Server Mutlu, (Kaymakam)


Konu: Veteriner Hekim Profesör Niyazi Gül, kendince sakin bir hayat sürmektedir. Bir yandan üniversitede veterinerlik dersleri verirken, bir yandan da yardımcısı Hediye’nin desteğiyle dededen kalma mucizevi formülün eksik maddesini arar. Belalı aşıklar Sultan ve Rıza atlarını yarıştırmaya karar verip bir de Niyazi'nin hayvanlara güç veren formülünü duyunca işler karışır. Bir anda heyecan dolu olayların ortasına düşen Niyazi, formülün eksik maddesini ararken sürpriz maceralarla karşılaşacaktır


& Bilenler hatırlar. Niyazi Gül karakteri Ata Demirer’in yıllar önce hazırladığı Korsan TV isimli programda izleyiciye sunduğu, kendi çocukluğunda tanıştığı esnaf Sakin Amca’dan esinlenerek yarattığı bir karakter. Filmin isminden de anlaşıldığı üzere bir karakter komedisi filmi izleyeceğiz. Bıçak sırtı bir iş. Söz konusu  Ata Demirer de olsa, beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var diye düşünüyorum. Yine de bir umudum var.


Film Niyazi Gül karakterinin çocukluğu ile başlıyor. Çeşit çeşit hayvanlarla dolu gayet samimi ve komik görüntüler geliyor ekrana. Hayvanlarla arası oldukça iyi olan küçük Niyazi’nin bu ilgisini görenler onun çok yaman bir baytar olacağını söylüyorlar. Sonra film Niyazi Gül’ün üniversitede verdiği ders sahnesine geçiyor. O komik üslubuyla kürsüde ders verirken öğrencilerin sorduğu muzip sorulara yine kendi üslubuyla komik cevaplar. Buraya kadar her şey güzel. Fakat buradan sonrası ne yazık ki felaket.


“Karakter komedisine düşkün, Recep İvedik gibi brutal bir karakterin bile ortalama bir sunumla bir fenomen hale geldiği Türk sinema dünyasında, böylesine sevimli, dillere pelesenk olabilecek sözleri olan bu denli özgün bir karakter, duygusal tutarlılığı ve senaryoya herhangi bir katkısı bulunmayan gereksiz yan karakterler, kalitesiz espriler, klişeler ve toparlamaya çalışsa da kötü bir finalden ibaret son derece başarısız bir senaryo ile nasıl ziyan edilir” konulu deneysel bir çalışma izliyorum sanki.


“Doğallık” ana temasının hayvanlar üzerinden, ince dokundurmalarla oldukça güzel işlenebileceği insan & doğa mücadelesini Demet Akbağ ve Levent Ülgen gibi oyuncular ile anlatabilecek bir hamur varken filmde üzerine konuşulacak akılda kalacak neredeyse hiçbir konunun olmaması oldukça üzücü.


Oyunculuklar kasti abartı da olsa, Niyazi Gül’ün doğallığı ve Ata Demirer’in başarılı oyunculuğu karşısında oldukça eğreti duran bu karakterlerin eksikliğinden ötürü seyir zevki vermiyor. Demet Akbağ ismi bile Şahmerdan karakterini kurtarmaya yetmiyor. Yine de kendisinin ve Şebnem Bozoklu’nun oyunculuk hakkını ise teslim etmek gerek.  Levent Ülgen ise kendi tarzını koruyor diyebiliriz.

Filmin görsel yapı ve ses konusunda da hayvanlar aleminin muhteşem doğallığına rağmen maalesef vasat kaldığını da belirtmeliyim.



Velhasıl kelam, eski hayranları için büyük umutlarla beklenen Niyazi Gül Dört Nala filmi , televizyonda rastlanınca sırf Niyazi Gül için beş-on dakika göz atılacak bir filmden öteye geçemiyor.

(Emre Seven)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder