Powered By Blogger

21 Ekim 2015 Çarşamba

KARANLIKTA UYANANLAR (1964)

Yönetmen: Ertem Göreç
Senaryo: Vedat Türkali
Foto Direktörü Turgut Ören, Mahmut Demir
Müzik: Nedim V. Otyam
Yapım : Filmo Ltd. Şti. / Beklan Algan


Reji Asistanı: Nuri Alpan, Kamera Asistanı: Kaya Ören, Taci Sertaç, Işıklar: Özkaya Işık Servisi, Prodüksiyon Amiri: Abdullah Ataç, Prodüksiyon Asistanı: Muzaffer Hiçdurmaz, Set Elemanları: Ali, Özügül, Erol Karaşiray, Mustafa Oğuz, Sesleri Çeken: Necip Sarıcıoğlu, Senkron: Mustafa Kent, Laboratuvar: İbrahim Üstün, Hüseyin İnci, Negatif Montaj: Ender Teker, Fehmi Acar, Matipo: Şeref Mehtap, Prodüktör: Lütfi Ö. Akad, (Lale Film Stüdyosunda hazırlanıp seslendirilmiştir.)


Oyuncular: Fikret Hakan, Ayla Algan, Beklan Algan, Kenan Pars, Tülin Elgin, Tolga Tigin, Mümtaz Ener, Ersun Kazançel, Sedat Demir, Arif Eriş, Abdullah Ataç, Atıf Tuna, Mustafa Orçuner, Oğuz Aral, Emire Erman, Naci Saraç, Memduh Alpar, Muammer Gözalan, Hakkı Haktan, Nezihe Güler, Hüseyin Kutman, Mehmet Coner, Osman Türkoğlu


KONU: Boya fabrikasında çalışan emekçilerle, babasının ölümünden sonra işin başına geçip, emekçilerden yana olan bir genç işverenin öyküsü. İlk işçi hareketi ve grev filmi denemesi olan bu film, sansür tarafından yasaklanmış, daha sonraları gösterimine izin verilmiştir. Aynı zamanda Antalya Film Festivalinde en iyi 3. Film, Senaryo ve Müzik ödüllerini almıştır.


" Türk sinemasında grev, sendika ve emekçi sorunlarını ilk kez ele alan bir film. İşçi üzerine kurulu sömürü mekanizmasından yola çıkarak, ülkenin dışa bağımlılığına kadar birçok sorunlara değinir. Dört kez sansür tarafından yasaklanan bu film, Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesi ile gösterime girebilmiştir.


Ancak bu sefer sansür kurulu başka bir bahane bulacaktır. Gönderilen senaryo da senaryocu olarak Vedat Türkali’nin adı yazılı değildi. Fakat filmde adı yazılıydı. Denetleme kurulu, yasadaki bir maddeyi ileri sürerek, “senaryoda olmayan şeyleri koyamazsın” diye diretince, yapımcı da filmin jeneriğinden Vedat  Türkali’nin ismini çıkararak, Ertrem Göreç’in ismini eklemiştir. “Artun Yeres “Sakıncalı 100 film”


ÖDÜL:


 2. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (24 Mayıs – 4 Haziran 1965)


► En Başarılı 3. Film,
► Vedat Türkali, “En başarılı senaryocu”
► Nedim Otyam “en başarılı müzik”
► Ses Mecmuasının 1965 yılında yaptığı araştırmada;
► En iyi beş filmden birincisi


As Dergisinin sinema yazarları arasında düzenlediği araştırmada;


►1965-1969 döneminin en iyi on filmi içinde 10. Sırada yer aldı.


Jüri Üyeleri: Nejat Duru, Nurhan Nur, Sabahattin Ataker, Davut Ergün, Mehmet Dinler, Bn. Tolunay, Bn. Turgay, Dr. Burhanettin Onat.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder