Powered By Blogger

22 Ekim 2015 Perşembe

KOÇERO (1964)

Dağların Taçsız Kralı

Yönetmen: Ümit Utku
Senaryo: Ümit Utku, Yılmaz Güney
Görüntü Yönetmeni: Ali Yaver
Yapım: Kervan Film/Ümit Utku


Oyuncular: Yılmaz Güney, Muhterem Nur, Hüseyin Baradan, Sevim Emre, Muharrem Gürses, Renan Fosforoğlu, Jale Öz, M. Ali Akpınar, Nilgün Utku, Danyal Topatan, Fatoş Serpil, Enver Dönmez, Hayri Gülnar, Mustafa Yavuz


Konu: Çevresinde 'Dağların Kurdu' adıyla anılan Koçero (Yılmaz Güney), fakir köylülerin sevdiği bir eşkıyadır. Toprak sahibi zalim ağalardan ve tefecilerden aldığı paraları köylülere dağıtır. Fakir köylünün kanını sömürenlerin daima karşısındadır. Muhtaç köylünün koruyucusu, zalimlerin ise acımasız celladıdır.


Seveni olduğu gibi düşmanı da çok olan Koçero bir ihbar sonucu, dağlarda pusu kuran jandarmaya yakalanıp hapse girer. Koçero'nun hapiste olmasından yararlanan düşmanlarından büyük toprak ağası Beşiro (Muharrem Gürses) eline geçen fırsatı değerlendirir. Koçero'nun kız kardeşini kaçırır. Çiftliğine götürüp tecavüz eder. Koçero, bu acı haberi alınca hapisten kaçar. Köylünün kanını emen Beşiro'ya, hayatı boyunca unutamayacağı bir ders verecektir. Düşmanını çiftliğinde kötü bir durumda, suçüstü yakalar. Beşiro, masum köylü kızlarını zorla toplayıp oturak âlemi yapmaktadır. Bu ani baskın sonucunda Koçero, Beşiro'nun kulaklarını keser, bacaklarını kırar. Hem kız kardeşinin hem de köylülerin intikamını almıştır.


Bu olaydan sonra haklarını koruduğu köylülerin gözünde giderek büyüyen Koçero, tekrar dağlara çıkar. Bölgede Koçero adını kullanıp köylüleri soyan bir eşkıya çetesiyle hesaplaşmak zorundadır. Ve civar köylerden bir adam Koçero'ya bir soygun teklifinde bulunur. Tarım işçilerine dağıtılmak üzere kasada saklanan maaşlara el koyacaklardır. Koçero bu teklife karşı çıkar. Alın teriyle kazanılan paraya el koymak, köylüden yana olan Koçero gibi bir eşkıyaya yakışmaz. Ama adam teklifinde direnir. Ve parayı yine fakir köylülere dağıtmasını önerir.

Bu öneri Koçero'nun aklına yatar. Ne var ki kurulan tuzağın farkında değildir. Soygunu gerçekleştirecekleri sırada, Koçero'nun çevresini jandarmalar sarar. Onu bu işe kışkırtan adam, aslında toprak ağalarının maşasıdır. Jandarmalara ihbar ederek Koçero'yu tuzağa düşürmüştür. Koçero, büyük bir çatışmaya girer ve kaçamaz. Ölmekten başka çaresi yoktur. “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”


 Güney'in kayıp filmlerden biri olan Koçero'nun 16 mm.lik yıpranmış ve bazı sahneleri eksik kopyası bulunduysa da, yeniden izlenmesi mümkün olmadı. Ve 1970'li yıllarda Koçero, bir yapımevi tarafından “Bela Arayan Adam” takma adıyla yeniden piyasaya sürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder