Powered By Blogger

3 Kasım 2015 Salı

KORKUSUZLAR “*” (1965)

Senaryo ve Yönetmen: Semih Evin
Kamera: Rafet Şiriner
Yapım: Roket Film / Semih Evin


Oyuncular: Yılmaz Güney (Yılmaz), Fikret Hakan (Fikret), Erol Taş (Erol), Asuman Arsan (Asuman), Cahide Sonku, Aliye Rona, Danyal Topatan (Fedai), Asım Nipton (Baba), Süheyl Eğriboz (Fedai), Faik Coşkun (Faik Reis), Safiye Filiz, Muammer Gözalan (Komiser), Renan Fosforoğlu (Pavyon sahibi), Çetin Başaran (Fedai), Yavuz Selekman, Ahmet Karaca, Ahmet Koç (Köse), Özdemir Akın (Fedai), Süleyman Turan


Konu: Karısını ve çocuğunu bir trafik kazasında yitiren genç kabadayı Yılmaz (Yılmaz Güney), dayanımaz acılar içindedir. Ciğerlerinden hasta olup sürekli öksüren Yılmaz, karısının ve çocuğunun ölümü nedeniyle annesini (Cahide Sonku) suçlar, ondan nefret eder . Oysa aynı acılan yaşayan yaşlı kadının bu olayda suçu yoktur. Karısının ve çocuğunun mezarına gittiği bir gün, kan davalı düşmanları tarafından çevresi sarılır. Yllmaz daha önce, silahlı bir çatışmada kabadayılardan Erol'un (Erol Taş) kardeşini öldürmüştür. Mezarlıkta silahlar çekilir. Tam bu sırada kabadayıların izini süren polis teşkilatında görevli Fikret (Fikret Hakan), olay yerine gelip çatışmayı önler.


Fikret, Yllmaz'ın çocukluk arkadaşıdır. Aynı mahallede birlikte büyümüşler, birlikte top oynamışlar ve yine birlikte Kore Savaşında omuz omuza düşmanla çarpışmışlardır. Karısının ölümünden sonra çocuğu Cihan'la birlikte yaşayan Fikret, can dostu arkadaşını ve Erol'u bu düşmanlığa son vermeleri için uyarırsa da sonuç değişmez. Erol'un adamları Yılmaz'ın dostu Asuman'ı (Asuman Arsan) kaçırıp işkence yaparlar. Silahlar yeniden çekilir. Fikret, arkadaşını tutuklamak zorunda kalır. Yılmaz hapisten çıktıktan sonra, tövbekar olmaya söz verip silahını teslim eder. Ama bu kez Erol ve adamlan rahat durmaz, Fikret'in çocuğunu kaçırırlar. Yılmaz tekrar silahını kuşanır, birlikte kabadayıların üzerlerine giderler. Yılmaz, terk edilmiş bir binaya kapatılan küçük çocuğu bulup kurtarır. Erol, Fikret'in kurşunlarıyla can verir. Yılmaz da bu çatışma sırasında vurulmuştur. Yılmaz, Fikret ve oğlu gibi sevdiği küçük Cihan'ın kollarında son nefesini verir.


Not:
Safiye Filiz, "Dil şad Olacak Diye Kac Yıl Avuttu Felek" ve "Seninle Bir Sonbahar Mevsiminde Tanıştık" adlı iki şarkı okudu. Yıllar sonra piyasaya çıkarılan filmin VCD'sinde Peri Han, Ülkü Özen ve Süleyman Turan adlı oyuncular görülmektedir. Metraj uzatmak amacıyla araya eklenen bu sahnelerin ve bu oyuncuların Semih Evin'in yönettiği bu filmiyle ilgisi yoktur (Agah Özgüç)

___________________________________

“*” Leon Uris’in (1924-2003) senaryosundan John Sturges’in (1910-1992) 30 Mayıs 1957’de Amerika’da (USA) gösterime giren “Gunfight at the O.K. Corral” (Kan Davasının Sonu) isimli filminden uyarlama. Filmde başlıca rolleri, Burt Lancaster (1913-1994), Kirk Douglas (1916) ve Rhonda Fleming (1923) paylaşmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder