Powered By Blogger

4 Ekim 2015 Pazar

DOLANDIRICILAR ŞAHI (1960)

Yönetmen Atıf Yılmaz
Senaryo Vedat Türkali
Foto Direktörü Çetin Gürtop
Yapım Yerli Film / Atıf Yılmaz, Orhan Günşıray


Yönetmen Yardımcısı: Yılmaz Güney, Müzik: Yalçın Tura

Oyuncular: Orhan Günşiray (Orhan), Nurhan Nur, Kadir Savun, Nilüfer Sezer, Ahmet Tank Tekçe, Suphi Kaner, Yavuz Yalınkılıç, Nubar Terziyan, Ali Şen, Yusuf Çağatay, Nejat Saydam, Yılmaz Güney


Konu: Açıkgöz ve uyanık bir genç olan Orhan'ın hayattaki tek amacı, çalışmadan para kazanmak ve kısa yoldan köşeyi dönmektir. Bitirim delikanlı bu amaçla dolandırıcılık yapmaya başlar. Bir süre sonra da bir dolandırıcı çetesiyle anlaşıp aralarına katılır. Bazı nedenlerle çete dağılınca, Orhan bir kasabaya sığınmak zorunda kalır. Benzin istasyonunda bir gençle (Yılmaz Güney) tanışan Orhan, komşu kasabaya bir müfettiş beklendiğini öğrenince düşlerindeki büyük fırsatı yakalar.


Orhan, kasabaya yeni tayin edilen müfettişin kılığına girer. Benzinci gencin kılavuzluğunda birlikte komşu kasabaya inerler. Saf köylülerin müfettiş diye karşıladıkları dolandırıcı renk vermez. Duruma hakimdir. İki komşu kasaba halkı arasında, bazı politik anlaşmazlıklar nedeniyle öteden beri bir gerginlik vardır. Bu anlaşmazlıktan yararlanan sahte müfettiş, açık vermeden oyununu sürdürür.


Kasabaya bir hastane yaptırılacaktır. Orhan'ın kasabada tanıyıp aşık olduğu doktor hanım (Nurhan Nur), hastane inşaatının bir an önce temelinin atılması için mücadele etmektedir. Kasaba halkından toplanan paralar müfettişe teslim edilir. Bu arada devreye giren dolandırıcılar çetesi, Orhan'a baskı yapar.' Orhan baskı sonucu çeteyle birlikte kaçsa da, paraları alıp tekrar kasabaya döner. Tutkun olduğu doktor hanımı unutamamıştır. Onun köylüler adına verdiği mücadele Orhan'ı derinden etkilemiştir. Dolandırıcılık yapmaktan vazgeçer. Köylülerin alın teriyle oluşan paralarla, doktor hanımın çabalarıyla hastanenin temeli atılır. “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 40”


Ödüller:


► İzmir Film Şenligi'nde (1961) Nurhan Nur 'en başarılı kadın oyuncu' seçildi


► Yılmaz Güney bu filmde çok küçük kısa bir rol üstlenmiş kayıp filmlerindendir. Lüleburgaz yöresinde çekilen filmde Güney, aynı zamanda Atıf Yılmaz'ın yönetmen yardımcılığını üstlenmiştir.

Filmin çekimine 27 Mayıs’tan önce başlanmış ve filmin bitimi 27 Mayıs sonrasına rastlamıştır. Film eleştirmenler ve halk tarafından beğeni kazanmış ancak, sansür kurulu tara-fından beğenilmemişti. Döneme göre film oldukça sert, kurulu düzeni eleştiren bir filmdi. Belki de filmin halk tarafından sevil-mesinin nedeni, toplum psikolojisine denk düşmesiydi.


27 Mayıs’tan sonra sansüre takılan ilk film de bu film olmuştu. Ancak Atıf Yılmaz ve Orhan Günşıray’ın Ankara’daki temasları sonucu, o sıralarda sansür kurulunda görevli olan Prof.Dr. Alim Şerif Onaran’ın da çabasıyla sansürden kalkan filmin başarısı nede-niyle ilk kutlayan kişi gene A. Ş. Onaran olmuştur.


► Film aynı zamanda yapımcılığını üstlendiği ilk filmi Atıf Yılmaz’ın. Orhan Günşıray ile 1960 yılında “Yerli Film Limited Şirketi” adını verdiği bir film şirketi kurar.


“Yerli Film adını özellikle aydınlar tarafından küçümsenen sinemamıza onur kazandır-mak için koymuştum. Küçümseme amacıyla kullanılan Yerli film tanımlamasından gocunmadan, yerliliğin önemini vurgula-mak için bu adı seçmiştim” diyor anılarında Atıf Yılmaz. Filmin senaryosunu teşkil eden hikaye, dönemin ünlü dolandırıcısı Berbat Süleyman’ın gerçekte yaşadığı ve uyguladığı konulardan meydana gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder