Powered By Blogger

5 Ekim 2015 Pazartesi

SUÇLU (1960)

Yönetmen Atıf Yılmaz
Senaryo Atıf Yılmaz, Halit Refiğ (Orhan Kemal'in aynı isimli romanından)
Operatör Mikael Rafaelyan
Yönetmen Yardımcısı Halit Refiğ,
Yapım Erman Film / Hürrem Erman


Oyuncular: Turgut Özatay, Şükran Sabuncu, Hülya Şenay,Osman Alyanak, Baki Tamer, Küçük Yıldız: Atila Engin


Konu: Doğrudan Orhan Kemal'in bir romanından yapılan ilk film Suçlu'dur. Özgüç'ün, "yaşlı ve alkolik bir tahsildar ile ikinci kez evlendiği genç karısının öyküsü şeklinde verdiği kısmi özet filmin tamamını kapsamaz. "Posta-telgraftan emekli ellisine gelmişsarhoş İhsan Bey, kıymetini bilmediği ölen karısına yardımcı olarak tuttuğu genç ve güzel hizmetçi Şehnaz ile evlenmiş kılıbık bir adam olmuştur. İlk evliliğinden olan şimdi onüç yaşındaki Cevdet, üvey annesi yüzünden okulu bırakmış, işportacılık yaprnaktadır: 


Mahallesindeki çingene kızı Ccvriye arkadaşıdır. Şehnaz komşuları şoför Adem'e tutulmuştur. İçki sofrasında İhsan'ı sızdıran Adem'le Şehnaz sevişirler Emekli olunca İhsan, Haliçteki bir fabrikanın satın alma ve tebligat işlerine bakmaktadır. Adem, İhsan'ın fabrikaya ait 3.000. TL. sını çalar. Açığı çıkan İhsan tutuklanınca, Cev-det suçu üzerine alır ve tutuklanır. İhsan serbest bırakılırsa da çok geçmeden ölür. Cevdet cezaevi arkadaşı Hasan'ın bulduğu avukat yardımı ile kurtulur, Şehnaz ve Adem'in suçlu olduğu anlaşılır. Avukat, Cevdet’i okula yerleştireceğini söylerse de, O, yanına Cevriye'yi alıp ABD'ye gidip Tom Miks (ve muavini) olmak hülyasındadır. Kaçak bindikleri gemide yakalandıklarında, yine avukat tarafından kurtarılan Cevdet okul talebini yine geri çevirir. Cevriyelere yerleşir ve Hasan ile beraber fabrikada çalışmaya başlar. “Orhan Ünser,” Kelime-lerden Görüntüye” syf, 144 ”

NOT: Film sansür kuruluna takılmış ancak 28 yerinden makaskandıktan sonra gösterime çıkabilmiştir


 Atıf Yılmaz, Suçlu ile tekrar Orhan Kemal'in küçük insanlarının küçük dünyalarına yönelir. Yılmaz Suçlu'yu epeyce değiştirdi; fakat bu değiştirme, çeşitli yabancı filmlerin etkisini taşyan sahnelere ek yapmaktan öteye geçmiyordu. Bundan dolayı, bu çalışma sonunda ortaya çıkan Suçlu, tutum, görüş, sahne düzenlenmesi, tür bakımlarından birbirini tutmayan sahnelerin yan yana gel-mesiyle ve sansürün de yardımıyla bir yamalı bohçaya dönüşmüştü. Suçlu bu haliyle, biraz Oliver Twist’in “Izdırap Çocuğu”, biraz Los Olvidados’un “Utulmuşlar”, biraz “Les 400 Coups” (400 Darbe), biraz “Katilin Pençesinde”, biraz The “Pencerenin Essrarı”na uzanıyor, en çiğ gerçekçilikten, naturalizmden, komediye, sert bir toplumsal eleştirmeden çoçuklar için hazırlanmış serüven filmine dönüveriyordu. (Burçak Evren)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder