Powered By Blogger

14 Kasım 2015 Cumartesi

ÇİNGENE (1966)

Yönetmen: Nuri Akıncı 
Eser ve Senaryo:Zafer Sülek (*)
Kamera:Cezmi Ar
Yapım:Dadaş Film / Kadir Kesemen
.
Foto: Mustafa Akergül, Işık Direktörü: Ekrem Köksalan, Reji Asistanı: Ferhan Üçoklar, Operatör Asistanı: Necdet Kığı, Laboratuar Şefi: Cemil Orhon, Asistanlar: Erol Yıldırım, Muharrem Gündüz, Ertunç Şenkay, İbrahim Eken, Matipo: Bayram Güzel, Süleyman Koyuncu, Montaj Senkron: Cevat Sezer, Süleyman Karakaya, Ali Ün, Negatif Montaj: Oral Özütürk, Mahmut Eskici, Prodüksiyon Amiri: Nevzat Kığı, (Yıldız Film Stüdyosunda seslendirilmiş ve hazırlanmıştır)


Oyuncular: Ahmet Mekin, Sevda Ferdağ, Ayfer Feray, Tuncer Necmioğlu, Tuncel Kurtiz, Hüseyin Peyda, Devlet Devrim, Sunay Sun, Selçuk Demircioğlu, Fahri Adalı, Mustafa Alev, Halim Özbek, Sabahaddin Öge, Muharrem Gürses, Danyal Topatan, Seyfi Havaeri, Melek Ayseven,Vural Akbabagil, Taner Bayyurt, Rauf Altıntak, Hüseyin Güler, Muzaffer Mozaik, Abidin Taşdelen, Sait Korur, Mahmut Tarakçı, Zeki Alpan, Danslar: Sedef İnci, Müzik Direktörü; Kudret Şandra, Şarkılar: Mine Şen, Sevim Özses,


Konu: Pilot olan Cem (Ahmet Mekin), eşiyle tartıştıktan sonra, pek elverişli olmayan hava koşullarında, sorumlu kişinin ikazına ve karşı koymasına rağmen uçağa binerek bilinmeyen bir yöne doğru uçar, Fırtınalı bir havada biraz uçtuktan sonra düşer ve uçaktan yaralı olarak kurtulur, Uçağın düştüğünü duyan çingene kızı Cemile (Sevda Ferdağ) hemen oraya gider ve baygın bir şekilde yatan Cem'i çadırına kadar götürerek onu tedavi eder, Cem gözlerini açtığında belleğini yitirmiştir. Nerede olduğunu bilmez, Cem'i çadırına alarak yaralarını saran Cemile ilk görüşte ona aşık olmuştur. Gerçi yıldız falına göre kendisi de bir fırtınalı gecede doğmuş, yine bir fırtınalı bir gecede tanımadığı bir erkeğin kanı avucuna bulaşmıştır. Çingenelerin inanışlarına göre bu durum bir felaketin habercisidir, Ama Cemile ne inanışlarına ne de annesinin ikazlarına aldırış etmez, bu yabancıya gönül verir. Ama çeribaşı Kör Memo'nun (Hüseyin Peyda) oğlu Davut'un da (Tuncel Kurtiz) gönlü çingene güzeli Cemlle'dlr. O da Cemile için , onun istediği kırmızı elbise ve ayakkabıları satın almak için başını belaya sokup yaralanır. Ama tüm obanın yetişkin erkeklerinin gözdesidir Cemile. Dansıma kim dayanırsa onunla evlenirim derse de gönlü hep yabancıda, kurtardığı pilot Cem'dedir. Sonunda ondan hamile kalır. Ama Cem çingenelerin arasından tekrar yaşadığı çevreye döner. Cemil'e bir süre onu bekler ve geleceğinden emindir. Sonunda Cem sevdiği kadına kavuşur. Obanın falcısı ise, önceleri yabancının gelişini bir felaketle yorumlarken, onların birleşmesinden sonra "bazen yıldızlar da yalan söyler" diyerek mutluluklarına ortak olur.

________________________________
 (*) 27 Ağustos 1947 yılnda gösterime giren ve Amerikalı yönetmen Mitchell Leisen’in yönettiği, Frank Butler ve Helen Deutsch’in senaryosunu yazdığı, Baş Rollerini Ray Milland, Marlene Dietrich, Bruce Lester’in paylaştıkları “Golden Earrings” (Altın Küpeler) filminden uyarlama. Ayrıca “Altın Küpeler” adıyla 1966 yılında Orhan Aksoy’un yönettiği film, adı geçen bu filmden esinlenerek mi çekilmiş olduğu bilinmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder