Powered By Blogger

8 Kasım 2015 Pazar

YARALI KARTAL (1965)

Yönetmen: Tarık Dursun K.
Senaryo: Safa Önal
Eser: Tarık Dursun
Görüntü Yönetmeni: Orhan Kapkı
Yapım: Atlas Film / Nazif Duru

(Atlas Film Stüdyosunda Hazırlanmıştır). 
Senkron: Özdemir Arıt,

Oyuncular: Yılmaz Güney (Ali), Pervin Par (Türkan), Muhterem Nur, Hayati Hamzaoğlu (Kara Mahmut), Reha Yurdakul (Deli Ahmet) Hüseyin Peyda (Ömer), Meral Sayın ()Hüseyin), Danyal Topatan (Çolak) Kenan Artun (Binbaşı), Süheyl Eğriboz, Nezi-he Güler, Sezihe Güler, Atilla Ergün


Konu: Padişah kuvvetlerinin peşinde olduğu ve bir kanun kaçağı olarak yaşamını dağlarda sürdüren Deli Ahmet (Reha Yurdakul) köylülerin sevdiği bir eşkıyadır. Çevreye kötülükleriyle ün salan kadınlara cinsel tacizde bulunan Kara Mahmut'tan (Hayati Hamzaoğlu) köylüleri korumaktadır. Bu sırada af çıkar. Padişah fermanına göre dağdan inip silahını teslim edenler affedilecektir. Deli Ahmet, "İnşallah bu silahı bir daha elime almam," deyip karısına ve üç çocuğuna döner. Tarlasını sürer. Ne var ki düşmanı Kara Mahmut, silahım bırakmaz, pusudadır. Kara Mahmut adamlarıyla birlikte eve girip karısını (Muhterem Nur) dağa kaldırır, tecavüz eder. Bu baskın sonrası Ahmed'in sadık adamı Çolak (Danyal Topatan), küçük çocukları yatağından alıp gizli bir yere götürür. Tecavüze uğrayan talihsiz kadın intihar eder, namus uğruna tekrar silahı eline alan kocası Deli Ahmet, düşmanlarıyla çarpışırken öldürülür.


Aradan yıllar geçer. Aile dostları Çolak'ın himayesinde büyüyen üç kardeşten Ali (Yılmaz Güney), anne ve babasının intikamını alacaktır. Kardeşleri Hüseyin (Meral Sayın) ve Ömerle {Hüseyin Peyda) kan düşmanlarının izini süren Ali, bölgeye gönderilen zaptiye subayı Binbaşının (Kenan Artun) kızı Türkan'la (Pervin Par) taşınır. Ve aralarında gizli bir yakınlaşma başlar. Binbaşı, kanun kaçaklarıyla çarpıştığı sırada, Ali'nin bir adamı tarafından vurulur. Babasının ölüm haberini alan Türkan'ın Ali'ye karşı olan sevgisi birden nefrete dönüşmüştür. Bu gönül acısıyla kahrolan Ali, sonunda düşmanı Kara Mahmut'u saklandığı yerde kıstırır, Çatışma sırasında kardeşi Hüseyin ve onlan büyüten Çolak ölür, Kaçmaya çalışan Kara Mahmut, "Bu annemin, bu babamın bu da benim için," diyerek haykıran Ali'nin üç kurşunuyla cezasını bulur. Ve binbaşıya öldürenin Ali olmadığı ortaya çıkınca da iki sevgili barışır. “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”


· Film İzmir Buca'da çekildi. Yıllar sonra metrajı eksik ve kötü bir kopyası VCD formatıyla piyasaya sürülen Yaralı Kartal'ın uydurma jeneriğinde yönetmen olarak ilhan Engin adı geçmektedir. Oysa filmin yönetmeni Tarık Dursun K.'dır ve Engin ise yalnızca ilk senaryo taslağının yazarıdır. Filmin çekimi sırasında senaryonun bazı diyalog ve sahneleri Yılmaz Güney ve Tank Dursun K. tarafından değiştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder